Moratinos i Jeremić očekuju uspeh konferencije u Sarajevu

Izvor: Blic, 21.Apr.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moratinos i Jeremić očekuju uspeh konferencije u Sarajevu

Ministri inostranih poslova Srbije i Španije Vuk Jeremić i Migel Anhel Moratinos ocenili su danas da su bilateralni odnosi dve države veoma dobri i izrazili očekivanje da će na predstojećoj ministarskoj konferenciji u Sarajevu u organizaciji španskog predsedavanja Evropskoj uniji biti postignut potpuni uspeh. Jeremić i Moratinos složni oko saradnje Beograda i Madrida

"Složili smo se da ta konferencija treba da da novi impuls regionalnoj saradnji i evropskim integracijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << regiona", rekao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa španskim kolegom.

Šef srpske diplomatije je ponovio stav Srbije kada je reč o učešću privremenih institucija Prištine na regionalnim konferencijama, koji podrazumeva potpuno poštovanje međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

"To je čvrst stav Srbije i on se neće promeniti. Glas Prištine treba da se čuje u organizacijama regionalnog karaktera, kao što se čuo i pre jednostranog proglašenja nezavisnosti, ali to učešće ni na koji način ne sme da implicira da je došlo do promene statusa južne srpske pokrajine", istakao je Jeremić.

Moratinos je rekao da su stavovi svih država regiona poznati, da se oni neće menjati, ali da se radi na tome da se ulože napori kako bi se došlo do bolje regionalne saradnje.

"Špansko predsedništvo EU je uvereno da će konferencija postići potpuni uspeh i da će Sarajevo biti prekretnica u kontekstu evropskog angažovanja na Zapadnom Balkanu", rekao je Moratinos.

Dvojica ministara su bilateralne odnose ocenili kao veoma dobre, a Jeremić je iskoristio priliku da ukaže da između dve države ne postoji nijedno otvoreno pitanje.

"Odnosi između Srbije i Španije su sve bolji. Tome bih dodao i da je nedavno otvorena direktna avio-linija Beograd-Barselona, a uskoro će biti uspostavljena i veza sa Madridom. To je samo još jedan dokaz razvoja političkih, privrednih, kulturnih odnosa", zaključio je Moratinos.

Španski ministar se nalazi na svojevrsnoj regionalnoj turneji. On je u Beograd sinoć doputovao iz Skoplja, kako bi, zajedno sa šefom turske diplomatije Ahmet Davutogluom, razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i Jeremićem, a i iz glavnog grada Srbije putuje u Crnu Goru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.