Moramo ispuniti svoje obećanje - Ursula fon der Lajen obećala početak pristupnih pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2020, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moramo ispuniti svoje obećanje" - Ursula fon der Lajen obećala početak pristupnih pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom (VIDEO)

Delegacija EU, koju predvodi predsednica Evropske komisije, boravi u dvodnevnoj poseti Zagebu povodom početka šestomesečnog predsedavanja te zemlje EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen ocenila je u petak da su sledeći meseci važni za odnose Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana i založila se za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sledeći meseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom. Hrvatska je veliki zagovornik te teme - rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem nakon sastanka Kolegijuma evropskih komesara i hrvatskih ministara u Zagrebu.

Istakla je da će u tom smislu biti veoma važan zagrebački samit EU i država Zapadnog Balkana te najavila da će se u prvoj polovini godine raditi na metodologiji proširenja, s obzirom na to da je grupa država, na čelu s Francuskom, blokirala početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

What a great opening ceremony of the Croatian Presidency of the Council of the European Union in Zagreb with President @KolindaGK, PM @AndrejPlenkovic, @eucopresident and the College of Commissioners. @AndrejPlenkovic, I wish you and @EU2020HR best of luck! #EU2020HR pic.twitter.com/VTk7uP6CeP

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) 09. јануар 2020.

Predsednica Komisije izrazila je uverenje da to ne treba sprečiti EU da pokrene pregovore s tim državama.

- One su ispunile kriterijume, a mi moramo ispuniti svoje obećanje - rekla je Von der Lejen i dodala da Unija sada ne bi trebalo menjati uslove za njih nego samo poboljšati metodologiju pregovora.

Na pitanje hoće li nova metodologija proširenja biti predstavljena do zagrebačkog samita odgovorila je potvrdno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.