Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerinijeva: Produženje sankcija Rusiji nije na dnevnom redu samita EU

LUKSEMBURG - Malo je vjerovatno da će pitanje o odnosima Evropske unije i Rusije biti na dnevnom redu samita EU, koji će se održati u Briselu 28-29. juna, izjavila je šef diplomatije EU Federika Mogerini na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

"Koliko ja znam, neće. I to pitanje nije bilo na dnevnom redu ministarskog zasedanja“, izjavila je Mogerinijeva odgovarajući na pitanje novinara nakon sjednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ministara spoljnih poslova EU.

Sankcije Evropske unije protiv Rusije biće produžene za šest mjeseci, ali Pariz se zalaže za raspravu o njima na predstojećem samitu u Briselu, koji će se održati 28-29. juna, izjavio je novinarima francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero na marginama sastanka Savjeta EU u Luksemburgu.

“U vezi sa tim da će sankcije biti produžene za šest mjeseci potrebna je rasprava da bi se shvatilo da, ukoliko bude nekog napretka, biće moguće učiniti korak prema njima“, izjavio je Ero.

“Želio bih da na sljedećem zasjedanju Evropskog savjeta bude rasprava, jer će se opravdanosti ovih sankcija utvrditi na nivou šefova država i vlada. Nama ne odgovara automatsko produženje sankcija. Mi želimo da se održi rasprava“, dodao je on.

Rusija je više puta izjavljivala da smatra kontraproduktivnim sankcije uvedene zbog sukoba u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov više puta je isticao da “razvijanje sukoba, pokušaj pritiska sankcija na Rusiju predstavlja ćorsokak“. Istovremeno, Rusija je otvorena za punoformatnu saradnju sa EU i SAD kada odustanu od jezika ultimatuma i sankcija.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropa produžava sankcije Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2016, 07:54

Evropske ekonomske sankcije Rusiji bit će produžene za još šest mjeseci, s obzirom na izostanak napretka na istoku Ukrajine, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault. Pozvao je, međutim, evropske čelnike da na summitu EU-a iduće sedmice razmotre provedbu mirovnog sporazuma...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ministri EU za produženje sankcija Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2016

Šefovi diplomacija EU složili su se da za još šest mjeseci budu produžene sankcije Rusiji zbog okupacije i ilegalne aneksije ukrajinskog polutoka Krim i podrške Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Konačna odluka biće donesena na predstojećem samitu lidera EU u Briselu idući...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.