Mogerini o Kosovu: Teško, ali moguće

Izvor: Mondo, 30.Avg.2018, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini o Kosovu: Teško, ali moguće

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini o dijalogu u Briselu kaže: Nastavljamo sa teškim ali mogućim razgovorima u vezi pravno obavezujućeg sporazuma.

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini sastala se danas sa austrijskim predsednikom Aleksandrom van der Belenom sa kojim je razmenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stavove o nedavnim kontaktima koje je on imao, posebno u vezi dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je dodala da su podrška koju Austrija i on lično daju u ovom smislu veoma značajni, objavljeno je na sajtu Mogerinijeve.

"Ja ću imati novi krug dijaloga za predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem u Briselu u petak 7. septembra. Nastavićemo sa teškim ali kako sam već rekla mogućim razgovorima u vezi pravno obavezujućeg sporazuma", rekla je Mogerini.

Ona je dodala da su naglasak koji Austrija i austrijsko predsedavanje Savetu EU stavljaju na Zapadni Balkan i njegovu perspektivu u EU izuzetno važni.

"Ako smem da prognoziram, nećemo ni dobiti ništa"

"Ja lično verujem da projekat EU neće biti kompletan dok Zapadni Balkan ne bude deo naše porodice, to nam govore geografija, istorija ali i ekonomija, kao i bezbednost - jer ne možemo zaboraviti šta se tamo desilo pre samo par decenija. U našem je interesu da ostavimo vrata otvorena i da se oni priključe porodici, ukoliko ispune uslove," rekla je ona.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini: Nastavljamo sa teškim, ali mogućim razgovorima u vezi pravno obavezujućeg sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini sastala se sa austrijskim predsednikom Aleksandrom van der Belenom sa kojim je razmenila stavove o nedavnim kontaktima koje je on imao, posebno u vezi dijaloga Beograda i Prištine...Ona je dodala da su podrška koju Austrija i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Mogerini pozvala članice EU da preuzmu odgovornost za migrante

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Avg.2018

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas nadu da će članice EU preuzeti "više odgovornosti" za pronalaženje rešenja za neugodno pitanje luka za iskrcavanje migranata koje na moru spasi evropska pomorska misija "Sofija".   "Iako je to...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.