Mogerini: Važno da Priština primeni postignute sporazume

Izvor: RTS, 02.Maj.2017, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Važno da Priština primeni postignute sporazume

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da je od ključne važnosti da Priština nastavi konstruktivno zalaganje u dijalogu sa Beogradom i primeni do sad postignute sporazume.
Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Joahanes Han su na odvojenim sastancima u Briselu razgovarali sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Portparolka Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Maja Kocijančič za Tanjug kaže da su teme razgovora bila "poslednja dešavanja u odnosima EU i Kosova".
"I EU i Kosovo dele zajedničku želju za približavanjem Kosova EU istovremeno promovišući pomirenje i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu", izjavila je Kocijančič posle sastanka Hodžaja sa zvaničnicima Evropske komisije.
Kocijančič kaže da je Han poručio Hodžaju da je za napredak u implemetaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i Evropske reformske agende neophodno da se Kosovo usredsredi na reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.
Kada je vizna liberalizacija u pitanju, Han je ponovio važnost demarkacije između Kosova i Crne Gore, rekla je Kocijaničič.
Prema njenim rečima, Mogerini je naglasila da je od "ključnog značaja" da Priština nastavi sa konstruktivnim zalaganjem u okviru dijaloga sa Beogradom, u kome posreduje EU, "uključujući i primenu postignutih sporazuma".
Hodžaj se nije obratio kosovskim i srpskim medijima u Briselu. On se sutra sastaje članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.
U saopštenju koje je povodom Hodžajeve posete Briselu izdalo kososvsko ministrastvo inostranih poslova navodi se da je kosovski šef diplomatije evropskim sagovornicima nagovestio nameru da Kosovo ove godine preda aplikaciju za status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini: Priština da primeni postignute sporazume

Izvor: Blic, 02.Maj.2017

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da je od ključne važnosti da Priština nastavi konstruktivno zalaganje u dijalogu sa Beogradom i primeni do sad postignute sporazume...Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Joahanes Han danas su na odvojenim sastancima u Briselu...

Nastavak na Blic...

Susret Mogherini, Hahn i Hodžaj: Približavanje Kosova EU je primat

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2017

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn u odvojenim susretima su razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Kosova Enverom Hodžajem. Bilo je riječi o posljednjem razvoju odnosa EU i Kosova....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

MOGERINI OŠTRO: Priština da primeni dogovoreno sa Beogradom

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2017

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini uputila je konkretnu poruku samozvanim vlastima na samoproglašenom Kosovu.. Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da je od ključne važnosti da Priština nastavi konstruktivno zalaganje u dijalogu sa Beogradom i primeni do sad postignute...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.