Mogerini: Proširenje je pitanje pomirenje i ujedinjenja Evrope

Izvor: RTS, 17.Jul.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Proširenje je pitanje pomirenje i ujedinjenja Evrope

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da je pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan pitanje pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta.
Feredika Mogerini je govoreći o primeni Globalne EU strategije pred Evropskim parlamentom ocenila da je približavanje zemlja Zapadnog Balkana investicija u evropsku bezbednost, stabilnost i prosperitet.

Naglasila je da Evropska komisija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čija je ona bila potpredsednica prethodnih pet godina, veruje u davanje kredibilne perspektive proširenja Zapadnom Balkanu.
"Za mene sama reč 'proširenje' nije odgovarajuća. Zemlje Zapadnog Balkana su sve susedne zemlje članicama EU. Tu je reč o pomirenju i ujedinjenju našeg kontinenta. Radi se i o pomirenju unutar regiona. Verujem da je vreme i za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će Savet doneti takvu odluku ubrzo. Mislim da je to investicija u našu bezbednost, stabilnost i prosperitet", poručila je Mogerinijeva.
Ocenjujući postignuto u oblasti spoljne i bezbednosne politike Mogerinijeva je ocenila da je EU postala nezamenjiv partner u ostvarivanju mira i sigurnosti širom sveta.
"Da je to istina vidi se i u našem regionu, počev od Balkana, gde je pozitivan uticaj našeg angažamana ogroman i neuporediv", navela je Mogerinijeva.
EU perspektiva za Zapadni Balkan 
U dokumetu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navodi se da je EU napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna dela pri čemu se između ostalog izdvaja i "potvrda EU perspektive za Zapadni Balkan".
"EU sada sagledava i postupa u skladu sa time da su zemlje Zapadnog Balkana integralni deo regionalnog prostora same Unije. EU je potvrdila evropsku perspektivu za Zapadni Balkan koji je napravio novi zamah u regionu i doneo konkreten rezulatate", navodi se u dokumetu.
Kao neka od ključnih dostignuća u regionu navode se postizanje istorijskog sporazuma između Grčke i Severne Makedonije, ambiciozne reformske agende, pojačana saradnja u oblasti bezbednosti i borbe protiv radikalizacije kao i ugovor o smanjenju rominga potpisan među zemljma Zapadnog Balkana.
"Zapadni Balkan je napravio nepovratan napredak na EU putu. To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvarnje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, zahtev za kandidaturu BiH. Opipljivi sporazumi postignuti su u u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU", ocenjuje se u tekstu dokumeta povodom tri godine primene EU Globalne strategije.
Evropska služba za spoljne poslove naglašava da se pored obnovljene evropske perspektive EU na Balkanu direktno angažovala u oblastima kao što su vladavuna prava, ekonomski napredak, zapošljavanje i pozezivanje.
Dodaje se da je EU obezbedila milijardu evra za razvoj infrastrukture na Zapadnom Balkanu, a da 72,5 procenata ukupnih stranih investicaja u regionu dolazi iz EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.