Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru, kvalitativni skok u 2018.

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2017, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru, kvalitativni skok u 2018.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da Evropska unija, Beograd i Priština rade na utvrđivanju sadržine "nove faze Dijaloga" u decembru i naglasila da "kvalitativni skok" u normalizaciji odnosa dve strane očekuje tokom iduće godine.

Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << s predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, koja je istakla da je dogovor da se dijalog podigne na ravan predsednika Srbije i Kosova svrsishodan zato što se pregovori pomeraju od dnevnih političkih tema, jer je dijalog zaustavljen pored ostalog kad u Prištini nije mogla da se formira vlada, a sad se na Kosovu očekuju i lokalni izbori.

Ana Brnabić je navela i da je to dobro i zato što je srpski predsednik Aleksandar Vučić i prethodno bio nosilac dijaloga, razgovarao s Hašimom Tačijem, pa tu "postoji institucionalna memorija dijaloga i nema potrebe da se gubi vreme i dijalog može da se nastavi".

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi se sastala i s predsednikom prištinske vlade Ramušom Haradinajem, srpska premijerka je dodala da srpska vlada ima veliku ulogu u primeni dogovora u dijalogu i naglasila da ukoliko bude potrebno da se i ona kao predsednica vlade uključi u dijalog, "onda je moj posao da radim u interesu građana i štitim interese Srbije".

"I zato nemam problema da se vidim s bilo kim sa kim treba da se vidim i da se dogovaramo o boljoj budućnosti Srbije, o normalnijoj situaciji u regionu i o stabilnijem regionu, za koji mislim da je prioritet jednako važan kao naše evropske integracije, jer jednog bez drugog nema", podvukla je Ana Brnabić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru, kvalitativni skok u 2018.

Izvor: Beta, 11.Okt.2017

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da Evropska unija, Beograd i Priština rade na utvrdjivanju sadržine "nove faze Dijaloga" u decembru i naglasila da "kvalitativni skok" u normalizaciji odnosa dve strane očekuje tokom iduće godine.Federika Mogerini je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.