Mleko ne može Rusima, evo šta može

Izvor: Press, 09.Okt.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mleko ne može Rusima, evo šta može

EU namerava da višak mleka, nastao uvođenjem zabrane Rusije na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, upotrebi za proizvodnju mleka u prahu i maslaca.
O tome se, kako prenosi Tas, govori u poslednjem izveštaju Evropske komisije (EK) Kratkoročna perspektiva evropskih tržišta žitarica, mlečnih proizvoda i mesa.
Deo mleka koji je ranije prerađivan u sir za prodaju u Rusiji, biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iskorišćen za proizvodnju suvog obezmašćenog mleka i maslaca, navodi se u dokumentu.



Prema prognozama EK, EU će proizvesti 1,3 miliona tona mleka u prahu što je 18 odsto više nego 2013. godine, a 2015. godine rezultati od ove godine biće povećani još osam odsto na 1,4 miliona tona. 

Obim proizvodnje maslaca u EU ove godine će dostići 2,1 milion tona što je 5,4 odsto više u odnosu na 2013., dok će 2015. ovogodišnja proizvodnja biti povećana još dva odsto, na 2,3 miliona tona. 

Na taj način proizvodnja mleka u prahu u EU će do 2016. porasti 27 odsto, a maslaca osam odsto. 

Mleko u prahu i maslac su izabrani zbog toga što mogu dugo da se čuvaju i njima se trguje na svetskim robnim berzama. Uz to EU ima pravo da interveniše u kupovini tih proizvoda ukoliko vrednost mleka u prahu i putera padne 29, odnosno 38 odsto u odnosu na sadašnju cenu, što je prag za intervenciju. 

Tako je, prema poslednjim podacima EK, 21. septembra prosečna cena 100 kg mleka u prahu bila 218 evra, a putera 307 evra, što je oko 30 odsto niže nego u to vreme prošle godine i 20 odsto niže od srednje vrednosti za period 2011.-2013. godine. 

EK predviđa da će sniženje vrednosti evropskog mleka u prahu omogućiti da se dodatne količine tog proizvoda plasiraju u Afriku i Aziju gde ranije nije bio konkurentan, navodi se u dokumentu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.