Mišel: EU lideri razmotrili i sankcije i dijalog sa Moskvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 15:03

Mišel: EU lideri razmotrili i sankcije i dijalog sa Moskvom

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, kaže da su lideri EU 27 na samitu u Briselu razmatrali nastavak odnosa sa Rusijom, potrebu za političkim dijalogom, ali i za usvajanjem restriktivnih mera.

"Razmotrili smo različite opcije u smislu restriktivnih mera, ali i važnost angažovanja u kontaktima sa ljudima i ruskim civilnim društvom i nastavak insistiranja na našim vrednostima i fundamentalnim pravima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže Mišel.

Evropski savet je naglasio potrebu za "čvrstim i koordiniranim odgovorom" EU i njenih država članica na bilo koje dalje "zlonamerne, ilegalne i remetilačke aktivnosti Rusije", u potpunosti koristeći sve instrumente, uključujući ekonomske sankcije.

Očekuje se da će EU krajem jula produžiti ekonomske sankcije uvedene protiv Ruske Federacije zbog događaja u Ukrajini i aneksije Krima 2014. godine.

U EU ukazuju na značajnu disproporciju kada su u pitanju trgovinski odnosi EU i Ruske Federacije pri čemu se očekuje da će taj debalans još više rasti sve većim prelaskom EU na obnovljive izvore energije kao zamenu za naftu i gas na čijem se izvozu u velikoj meri zasniva ruska ekonomija.

Istovremeno, Evropski savet je ponovio otvorenost prema selektivnom angažovanju sa Rusijom u oblastima od interesa za EU, kao što su klima i životna sredina, zdravlje, kao i odabrana pitanja spoljnih i bezbednosnih politika i multilateralna pitanja poput Irana, Sirije i Libije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Produžavamo sankcije Rusiji

Izvor: B92, 25.Jun.2021

Brisel -- Lideri Evropske unije su odlučili da produže antiruske ekonomske sankcije koje su na snazi već sedam godina, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel..."Moskva mora da ispuni svoj deo Minskih sporazuma", dodao je predsednik Evropskog saveta...On je saopštio da Brisel nastavlja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.