Mirel i Đelić: Srbija napreduje, nema novih uslova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirel i Đelić: Srbija napreduje, nema novih uslova

BEOGRAD -

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom Direktoratu za proširenje EU Pjer Mirel konstatovali su danas u Beogradu da je Srbija napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracija i podvukli da nema novih uslova.

Đelić je na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle plenarne sednice Unapređenog stalnog dijaloga između EU i Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na kojoj se razmatralo sprovođenje nacionalnog programa integracije Srbije u Uniji, izjavio da se nada da će država na proleće iduće godine formalno otpočeti pregovore za članstvo u Uniji.

"Nadamo se da će 9. decembra biti postignut konsenzus da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da se definiše datum pregovora, a nadam se da će na proleće 2012. godine i formalno otpočeti pregovori", rekao je Đelić.

On je objasnio da su na sastanku dve delegacije predstavljena dostignuća Srbije, među kojima je posebno izdvojio trgovinsku razmenu Srbije i EU, navodeći da je izvoz prošle godine porastao za čak 32 odsto, a da je uvoz porastao za samo 8 odsto.

"Trend uravnotežene trgovinske razmene sa zemljama EU se nastavlja", podvukao je on, dodajući da Srbija nikada nije imala ovako uravnoteženu trgovinsku razmenu sa Unijom.

Đelić je kazao da je Srbija dosta uradila u sprovođenju reformi, ali da je ostalo još dosta posla.

S tim u vezi je konstatovao da reforma pravosuđa zauzima važno mesto u evropskoj agendi, ističući da će u borbi protiv korupcije ministarka pravde Snežana Malović, kao koordinator vlade izaći sa novom strategijom i akcionim planom u toj oblasti.

Govoreći o zakonima koje Srbija treba još da donese na putu evropskih integracija, Đelić je precizirao da je urađen nacrt zakona o restituciji, da su u toku konsultacije sa strankama i da će tokom leta biti sprovedena javna rasprava o toj temi, a da se njegovo usvajanje u skupštini očekuje već na jesen.

Đelić je podsetio da je Srbija usvojila Zakon o izboru narodnih poslanika, da će uskoro biti usvojen i zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji je trenutno u skupštinskoj raspravi, kao i da ostaje da se usvoji još zakon o javnoj svojini.

On je ponovio da je cilj Srbije ne samo da dobije status kandidata, već i da se odredi datum za otpočinjanje pregovora, dodajući da je ovaj mesec važan za evropske integracije, jer će krajem meseca jasno videti dokle smo stigli u akcionom planu, a tada će i Evropska komisija početi sa pisanjem svog mišljenja o napretku naše zemlje.

"Mi ne tražimo nikakve privilegije. Srbija je svesna da, iako je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića važan momenat za evrointegracije zemlje, to nije dovoljan korak za dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora", naglasio je Đelić.

Mirel je podvukao da se mišljenje Evropske komisije oslanja na primenu kopenhaških kriterijuma.

„Osnovno je pitanje da li je Srbija dovoljno napredovala u primeni kopenhaških kriterijuma, što bi omogućilo njeno pristupanje Uniji", rekao je on i dodao da to uključuje i regionalnu saradnju.

"Nadamo se i očekujemo da će dijalog Beograda I Prištine dovesti do konkretnih rezultata", naglasio je on.

On je pozdravio usvajanje izbornog zakona, i izrazio nadu da će iduće nedelje biti usvojen i zakon o finansiranju stranaka.

Mirel je istakao na značaj uloge nezavisnih regulatornih tela, poput poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja, zaštitnika građana, državne revizorske institucije, ocenivši da državna uprava i ministarstva treba da primene izveštaj koji su eksperti dali.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.