Ministri EU zabrinuti zbog nesprovođenja dogovora u BiH

Izvor: Blic, 25.Jun.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU zabrinuti zbog nesprovođenja dogovora u BiH

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije su danas u Luksemburgu potvrdili podršku putu Bosne i Hercegovine ka EU, ali su izrazili zabrinutost zbog "jezika podele" i nesprovođenja dogovora političkih rukovodstava BiH što je uslov da ona postane kandidat za prijem u EU.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je posle zasedanja izjavila da su početkom ove godine "postignuti povoljni dogovori koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne smeju biti ugroženi zbog političkih teškoća".

Zato će EU na sastanku sa političarima BiH u sredu u Briselu nastojati da izdejstvuje da se dogovori "opipljivo pretvore u stvarnost". Eštonova je naglasila da će ključni cilj tog sastanka biti da se zajamči "unutrašnje političko usaglašavanje na svim nivoima vlasti" u BiH.



Pohvalili formiranje vlade

Ministri EU su pohvalili formiranje vlade BiH, donošenje državnog budžeta za 2012. godinu i zakona o državnoj pomoći i popisu, kao i političku nagodbu o državnoj i nepokretnoj vojnoj imovini.

Šefovi diplomatija EU su "izrazili zabrinutost zbog nesprovođenja političkih dogovora" i zbog "stalnog jezika podele na etničkoj osnovi i teške ekonomske situacije".



Osudili pokušaje da se ospori genocid

Evropski ministri su "osudili pokušaje da se umanji težina ili ospori genocid u Srebrenici".

Predočili su i da se Ustav BiH mora usaglasiti s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, što je povezano sa slučajem Sejdić/Finci - da se obezbedi ravnopravnost svih etničkih grupa pri izboru na političke i državne dužnosti.

"Uverljiv napor u tom pravcu je nužan da bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju" EU-BiH, piše u saopštenju ministara.

Oni su podvukli rešenost da se pojačaju prisustvo i uloga EU u BiH, i da vlasti BIH moraju "ostvariti nužne ciljeve i uslove za zatvaranje Ureda visokog predstavnika" za BiH.

Povezane vesti: Ministri EU sutra o Siriji Dodik: Dosta sam se bavio Vladom Srbije, vreme je da to prepustim njima Samaras dobio mandat za formiranje vlade HDZ BiH i SDP potpisali sporazum o saradnji Jovanović: Lako je dogovoriti se sa LDP-om

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.