Ministri EU podržali proširenje na Zapadni Balkan

Izvor: B92, 30.Avg.2019, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ministri EU podržali proširenje na Zapadni Balkan"

Helsinki -- Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije sastali su se u petak s partnerima sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju

Predstavnici EU su "iskazali još snažniju podršku i svest o strateškom značaju doslednosti Evropske unije uprocesu proširivanja", oceniila je Federika Mogerini.

Odlazeća visoka predstavnica EU za spoljnu i politiku odbrane je na završnoj konferenciji za štampu rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nije na njoj da kaže da li je o tome bilo jednoglasnosti, pošto je sastanak bio neformalan i iza zatvorenih vrata.

Podvukla je da je za zemlje regiona prijem u EU važan, "ali se zaboravlja koliko je to značajno i za samu EU, za ujedinjenje kontinenta".

Visoka predstavnica EU je ukazala da "bilo koji igrač" izvan Evrope nije u stanju da nadmaši ulogu EU u regionu, pošto su trgovina i investicije EU na Balkanu daleko veći nego bilo koga drugog iz sveta.

Peka Havisto, ministar spoljnih poslova Finske, predsedavajuće EU, rekao je novinarima da ako Unije ne bude na Zapadnom Balkanu, biće neke druge svetske sile.

Finski ministar je rekao da je za proces proširivanja presudno da zemlje regiona pre prijema u članstvo ojačaju pravnu državu i slobodu izražavanja, a bitna je i dobra regionalna saradnja.

Federika Mogerini je predočila da proširivanje "nije samo geografsko pitanje, već je činjenica da su zapadnobalkanske zemlje susedi članica EU, ali su i 'ostrvo' unutar Unije".

Za EU je, dodala je ona, proširivanje bitno ekonomski, bezbednosno, za uredjivanje priliva izbeglica, izgradnje ključne infrastrukture, a za Zapadni Balkan proširivanje je "od bitne važnosti za izgradnju mira i pomirenja".

"Ne smemo zaboraviti da su neke od tih zemalja bile u ratu pre samo dvadesetak godina, a to je veoma kratko razdoblje", primetila je visoka predstavnica EU.

Sve je to bitno za preuredjenje institucija i pravne države u zemljama Balkana, gde i po 70 odsto gradjana i više od toga podržava ulazak u EU, "a nešto takvo je potrebno i nama" - EU, rekla je Federika Mogerini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.