Ministri EU i zvaničnici Izraela i Palestine u ponedeljak o budućnosti Gaze – Mirovni sporazum ili ne?

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 23:35

Ministri EU i zvaničnici Izraela i Palestine u ponedeljak o budućnosti Gaze – Mirovni sporazum ili ne?

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće u ponedeljak niz sastanaka s kolegama iz Izraela i Palestinske uprave, kao i arapskih zemalja, o ratu u Gazi.

Ne očekuje se međutim da se sastanu izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac i njegov palestinski kolega Rijad al-Maliki.

Šefovi diplomatija Egipta, Jordana i Saudijske Arabije će se takođe sastati sa evropskim ministrima u Briselu.

Kako navodi Frans pres, evropske diplomate su rekle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da im je cilj da čuju od svake strane na koji način da se zaustavi nasilje i o narednim koracima ka dugotrajnom rešenju.

EU je nastojala da zauzme jedinstven stav o sukobu u Gazi pošto je Nemačka - "veliki pristalica" Izraela, odbacila zahteve Španije i Irske za hitno primirje.

Zvaničnici EU su pripremili zahteve za "dan posle" okončanja rata u Gazi, tražeći da ne bude dugotrajne izraelske okupacije, da to bude kraj vladavine Hamasa i da Palestinska uprava vlada tom teritorijom.

EU - blok 27 država, zajedno sa SAD, veruje da je osnivanje palestinske države jedini održiv način za osiguranje trajnog mira.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, međutim sinoć je glatko odbio tu sugestiju.

Suočene sa rastućim nasiljem u bliskoistočnom regionu, države EU su ove nedelje dale početnu podršku za uspostavljanje pomorske misije kako bi se doprinelo zaštiti plovidbe u Crvenom moru od napada jemenskih pobunjenika iz Pokreta Huti.

Predviđeno je da tri fregate brane trgovačke brodove, ali da ne napadaju jemenske pobunjenike na obali, kao što čini koalicija predvođena SAD koja operiše u regionu.

Sastanak ministara EU će u ponedeljak diskutovati i o tome, ali će konačnu odluku doneti u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.