Ministri EU apelovali za oslobađanje Timošenkove

Izvor: Blic, 23.Okt.2013, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU apelovali za oslobađanje Timošenkove

Ministri spoljnih poslova Poljske i Švedske apelovali su na Ukrajinu da prestane da "blefira" i donese odluku o puštanju na lečenje bivše premijerke Julije Timošenko koja izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu jer "vreme ističe."

- Vreme je da se prekine sa blefiranjem i da se krene u akciju - poručili su ministar inostranih poslova Poljske Radoslav Sikorski i njegov švedski kolega Karl Bilt ukrajinskom predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Viktoru Janukoviču.

Sikorski i Bilt sreli su se danas s Janukovičem, koji bi želeo da postigne sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU 28. novembra na samitu u Vilnjusu. Zbog tog sporazuma on je spreman da Timošenkovu pusti na lečenje u Nemačku, ali ne i da joj oprosti zatvorsku kaznu, izveštava Rojters.

Ukoliko bi joj kazna bila oproštena, Timošenkova bi mogla da se vrati u politiku i bude glavni rival Janukoviću na predsedničkim izborima februara 2015. godine.

Prema predlogu zakona koji treba da usvoji ukrajinska skupština i koji bi predstavljao pravni osnov za puštanje Timošenkove na lečenje u inostrantvo, ona bi tamo mogla da ode samo kao osuđeni kriminalac i da se po okončanju lečenja vrati u Ukrajinu na dosluženje kazne.

S druge strane, u EU smatraju da je kazna izrečena Timošenkovoj 2011. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, politički motivisana i da predstavlja primer "selektivne pravde", koju Ukrajina mora da iskoreni ukoliko želi da se približi Uniji.

Dok su Sikorski i Bilt razgovarali u Varšavi s Janukovićem, dotle su izaslanici evropskog parlamenta, bivši poljski predsednik Aleksander Kvašnjevski i irski političar Pet Koks, obišli Timošenkovu u bolnici u Harkovi, u kojoj se ona leči pod zatvorskom stražom.

Njih dvojica su takođe razgovarali s jednim višim zvaničnikom administracije ukrajinskog predsednika kao i sa ukrajinskim premijerom Mikolom Azarovom, ali nisu izneli detalje tih razgovora.

Ni Sikorski ni Bilt nisu izneli nikakve podatke o rezultatima svog razgovora sa Janukovićem. Oni su samo istakli da će izveštaj Koksa i Kvašnjevskog biti od ključnog značaja.

- Ukoliko Pet Koks i Aleksander Kvašnjevski daju zeleno svetlo, Ukrajina će dobiti zeleno svetlo za Evropu - izjavio je Bilt.

Julija Timošenko se nije izjasnila da li je spremna da prihvati Janukovićev predlog. Njena stranka Batkivščina je u ponedeljak sapštila da je rešenje isključivo u rukama predsednika Janukovića i da za njega nije potrebno odobravati nikakve zakone.

Ministri EU održaće, takođe, 18. novembra sastanak o Ukrajini prije samita u Viljnusu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.