Milioni evra od Evropske unije lokalnim samoupravama u Pirotskom okrugu

Izvor: JužneVesti.com, 08.Dec.2022, 14:44

Milioni evra od Evropske unije lokalnim samoupravama u Pirotskom okrugu

U proteklih 15 godina Evropska unija je kroz razne fondove i projekte uložila oko 5 miliona evra u Pirot, a za isti period u Beloj Palanci su realizovani ili su u toku projekti vredni skoro 2 miliona evra finansirani novcem poreskih obveznika zemalja EU. Prema zvaničnim podacima, EU je od 2012. godine uložila i preko milion evra kroz razne projekte u Babušnici, a velika ulaganja su i u projekte koji su realizovani u Dimitrovgradu.

Srbija je, prema nekim procenama,do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od Evropske unije dobila preko 3,7 milijardi evra, a prema podacima Delegacije Evropske unije, samo u periodu od 2007. do 2020. godine, EU je uložila u Srbiji oko 2,8 milijardi evra u bespovratnoj pomoći i još 6,5 milijardi evra u povoljnim kreditima u oko 300 projekata.

Deo novca poreskih obveznika zemalja Evropske unije slio se i u jug Srbije i lokalne samouprave u Pirotskom okrugu, a najviše u jedinom gradu i najrazvijenijoj samoupravi u tom okrugu - Pirotu.

U periodu od 2008. godine do danas Evropska unija je podržala realizaciju 22 projekta u Pirotu u vrednosti od oko 4.7 miliona evra, a trenutno se realizuju 3 projekta vrednosti preko 580.000 evra.

Projekti su realizovani kroz različite programe, uključujući program prekogranične saradnje Bugarska - Srbija, IPA programe, programe za lokalni razvoj, kao i socijalno stanovanje i aktivnu inkluziju - kažu u Gradskoj upravi.

Formiranje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj od 2008 - 2009. godine EU je programom prekogranične saradnje sa Bugarskom pomogla sa 100.000 evra, a u istom periodu je uloženo i 212.000 evra za izgradnju saobraćajnica u Slobodnoj zoni. Omladinski stadion renoviran novcem iz EU; foto: Lj. F.

Dobar deo novca u Pirotu uložen je i u sportsku infrastrukturu - prekograničnom saradnjom sa bugarskom opštinom Montana sređeno je dečije igralište u naselju Tanasko Rajić (165.345 evra), a 246.247 evra je uloženo u renoviranje Omladinskog stadiona, sve to u periodu 2011 - 2013. godina.

Izgradnja pič terena u naselju Prčevac i nabavka klizališta (220.000 evra) je takođe realizovana novcem iz projekata prekogranične saradnje, kao i izgradnja adrenalin parka pored Zatvorenog bazena, a među najnovijim projektima je i izgradnja terena sa veštačkom travom koja je iz EU fondova finansirana sa 423.104 evra. Planinarski dom u Dojkincima; foto: Lj. F.

Nadamo se daljoj uspešnoj saradnji, Pirot uvek raspolaže sopstvenim sredstvima, ali računamo i na diverzifikaciju izvora sredstava za kapitalne investicije, uključujujući projekte Evropske unije i korišćenje evropskih sredstava na najbolji mogući način - rekao je ranije gradonačelnik Pirota.

Tokom boravka u Pirotu predstavnik Delegacije EU Nikola Bertoliniobišao je srednjovekovnu tvrđavu Momčilov grad, u čiju rekonstrukciju je Evropska unija uložila oko 400.000 evra preko programa prekogranične saradnje Srbija - Bugarska, a u toku je i adaptacija objekta koji će ubuduće biti zgrada Sajma, koji se takođe sufinansira novcem iz EU.

Značajan novac ranije je uložen i u Planinarski dom u Dojkincima na Staroj planini, u Regionalnu deponiju, za nabavku opreme za pirotsko porodilište, ali i za preduzetničke i druge infrastrukturne projekte.

Od 2007. do 2022. godine Evropska unija je podržala realizaciju 26 projekata vrednih oko 2,2 miliona evra u Beloj Palanci, što je oko trećina godišnjeg budžeta u toj opštini za 2022. godinu.

Besprovratni novac EU u tom periodu, prema zvaničnim podacima iz te lokalne samouprave, je 1,85 miliona evra.

U Beloj Palanci se trenutno, uz podršku Evropske unije od 180.000 evra, sprovodi projekat rekonstrukcije i dogradnje objekta za vodosnabdevanje "Vrelo", a prilikom posete Bertolinija, istaknuto je da su sprovedeni važni projekti, ali da se u budućnosti lokalna samouprava mora usresrediti na strateške projekte kako bi se poboljšao kvalitet života ljudi. Kompletna rekonstukcija belopalanačkog Doma kulture; foto: EU PRO

Spremamo nove projekte, njih 13, a trenutno realizujemo projekat prekogranične saradnje u vezi zaštite životne sredine sa bugarskom opštinom Dupnica. Drugi i veoma značajan projekat koji radimo putem programa EU PRO plus je rekonstrukcija vodozahvata i rezervoara na izvorištu Vrelo. Najveći prioritet opštine Bela Palanka u 2023.godini biće projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od 23 kilometara - rekao je predsednik Opštine Miljković.

Rekonstrukcije Osnovne škole ''Ljupče Španac'' i Ustanove kulture ''Remezijana'' finansirane su novcem Evropske unije, a novac poreskih obveznika EU uložen je i u nabavku medicinske opreme za Dom zdravlja u Beloj Palanci, izgradnju Sportsko-rekreativnog centra “Banjica”, kao i za izradu projektne dokumentacije, za projekte zapošljavanja, preduzetništva mera, za pružanje socijalnih usluga i rodnu ravnopravnost.

Opština Babušnica je uz podršku Evropske unije realizovala projekte u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne inkluzije, izrade planske i tehničke dokumentacije, a kroz različite EU programe, uključujući program prekogranične saradnje CBC Bugarska - Srbija, IPA programe, programe lokalnog razvoja kao i Exhange programe, u poslednjih 10 godina realizovana su 22 projekta, vredna više od 1,1 milion evra.

Babušnički Dom kulture kompletno je rekonstruisan uz podršku Evropske unije, kao i jedini vrtić u toj opštini - spoljašnji radovi i radovi na energetskoj efikasnosti su završeni, a u toku je renoviranje unutrašnjasti vrtića. Sređena unutrašnjost Doma kulture u Babušnici; foto: EU PRO

Svakako su najznačajniji projekti zgrada Predškolske ustanove i zgrada Doma kulture. Saradnja je veoma značajna. Mi smo mala opština i bilo koji projekat je značajan za naš. Imamo 20 spremnih projekata za konkurisanje kod donatora, probaćemo da se fokusiramo na putnu infrastrukturu i obnovu nekih javnih objekata - rekla je predsednica Opštine Ivana Stojičić.

U toku je projekat formiranja Omladinskog centra u Domu kulture.

Vidljivo je prisustvo EU u Babušnici. Veoma je važno da možemo da računamo na Opštine koje su dinamične. Projekti koje sam video su važni, ali značajnija je i želja da se radi što više - rekao je Bertolini u Babušnici.

Novac poreskih obveznika zemalja EU uložen je i za nabavku mini-busa za prevoz folklornog ansambla i nabavku narodnih nošnji, kao i za izradu strateških dokumenata, za zapošljavanje, i u poljoprivredu i preduzetništvo.

Oko 175.000 evra uloženo je u rekonstrukciju rekonstrukciju krova Centra za kulturu, kao i za postavljanje gromobrana, sedišta, rasvete i ozvučenja, a u rekonstrukciju pomoćnih i administrativnih prostorija u sportskom centru u Dimitrovgradu, EU je uložila oko 138.000 evra.

Da ima prostora za više projekata koji bi se u Dimitrovgradu finansirao novcem iz EU, smatra predsednik Opštine Vladica Dimitrov. Uređene tribine i prostorije u okviru stadiona u Dimitrovgradu; foto: Lj. F.

Konačan zaključak jeste da je Opština realizovala dovoljan broj projekata, ali nedovoljno sredstava je povučeno iz evropskih fondova. Moramo da radimo na tome da poboljšamo tim za loklani ekonomski razvoj i i implementaciju sredstava iz EU - kaže Dimitrov.

Svoje projekte imali su i Gimnazija i dimitrovgradska Osnovna škola, a Bertolini preporučuje da se sve lokalne samouprave, pa i Dimitrovgrad, usresrede na projekte koji bi ostavili mlade da žive i rade u svojim sredinama.

Govori smo o važnosti učešća lokalnih samouprava u procesu integracije u EU. Dugačak je put integracije, ali preporučujemo da se investira u mlade ljude, da ne napuštaju lokalnu sredinu i da se odatle integršu u EU - rekao je Bertolini.

Podsetimo, kako piše portal European Western Balkans, Evropski parlament je nedavno usvojio rezoluciju o novoj strategiji EU za proširenje, kojim se predlaže da se pristup svim evropskim fondovima koji "koriste srpskim vlastima” razmotre kako bi bili u skladu sa "strateškim interesima Unije“, što se opet dovodi u vezu sa usklađivanjem sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.