Milatović: I Evropskoj uniji vrlo važno da pokaže da je proširenje živo

Izvor: VOA, 12.Apr.2023, 17:52

Milatović: I Evropskoj uniji vrlo važno da pokaže da je proširenje živo

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je “spoljnopolitički trenutak takav da je i Evropskoj uniji vrlo važno da pokaže da je proširenje ipak živo”, te da “ako Crna Gora ubrza domaće reforme" i "Evropska unija bi ušla pruženom rukom ka Crnoj Gori kao novoj zemlji članici”. “Na taj način bi se poslala snažna poruka i regionu i istočnim zemljama, da je proširenje moguće”, kazao je Milatović na konferenciji u Podgorici "Crna Gora poslije predsjedničkih izbora", koju su organizovali Beogradski centar za za bezbjedonosnu politiku (BCBP) i Institut alternativa (IA). Milatović je, takođe, rekao da su “nakon političkog sazrijevanja, institucionalno sazrijevanje i vladavina prava, glavni izazovi pred Crnom Gorom”, koje će, kako je kazao, “dodatno biti urađeno nakon parlamentarnih izbora, kada zemlja dobije stabilniju vladu”. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović smatra da nakon parlamentarnih izbora, fokus svih političkih subjekata u Crnoj Gori treba da bude ostvarenje cilja da Crna Gora postane članica EU. “Crna Gora može da ispuni svoje obaveze, ali EU mora da pokaže političku volju, da oživi proces evropskih integracija. Mi nemamo drugog, do evropskog puta”, poručio je Abazović. Govoreći o ratu u Ukrajini, Abazović je kazao da “Crna Gora može da stane rame uz rame sa bilo kojom NATO zemljom, kada je u pitanju odnos prema Ukrajini”. On je rekao da je u Crnoj Gori 30 hiljada građana Ukrajine kao i da se oni osjećaju bezbjedno. Balfur: O datumima kad reforme postanu deo političkog života Direktorica evropskog odseka Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir (Carnegie Europe) Rosa Balfur kazala je da “posvećenost Evropske unije proširenju postoji”, te da Crna Gora treba da se pridruži EU što prije, ali da, kako je kazala, “ne treba mnogo očekivati od Brisela kada su datumi u pitanju, jer Brisel želi da vidi da Crna Gora ispuni sve svoje prioritete”. “Tek kada se reforme sprovedu i postanu dio političkog života u Crnoj Gori, tek tada će se početi govoriti o datumima”, kazala je ona na konferenciji u Podgorici. Balfur je, takođe, saopštila da bi učlanjenje Crne Gore u EU imalo pozitivan učinak na cijeli region. “To bi bio pokazatelj da je EU spremna, pokazalo bi regionu da se reforme isplate”, navela je Balfur. Prema riječima Milene Muk iz Instituta alternativa politički kontekst u Crnoj Gori nije bio najpovoljniji, ali to, kao navodi, “ne može da bude izgovor da se ne rade neke stvari”. Ona kaže da je učinak dvije posljednje vlade (Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića) ispod očekivanja.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Crna Gora poslije predsjedničkih izbora"

Izvor: VOA, 12.Apr.2023

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je “spoljnopolitički trenutak takav da je i Evropskoj uniji vrlo važno da pokaže da je proširenje ipak živo”, te da “ako Crna Gora ubrza domaće reforme" i "Evropska unija bi ušla pruženom rukom ka Crnoj Gori kao novoj zemlji...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.