Milanović: EU zlostavlja zemlje Zapadnog Balkana

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 11:49

Milanović: EU zlostavlja zemlje Zapadnog Balkana

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio da je Hrvatska dugo čekala da postane članica EU, ali ne tako dugo kao države Zapadnog Balkana.

On je to opisao nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti prema tim zemljama.

"Mnogi zamišljaju Evropsku uniju kao federacija, što nikada po meni ne sme postati. Ja ću se protiv toga lično boriti", rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "10 godina Republike Hrvatske u Evropskoj uniji".

Milanović je dodao da se protivi bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomestio Beograd, Budimpeštu, Beč.

"To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći", dodao je.

"Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa raditi osim inovacijskih centrara, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što sedmično gledam van Zagreba i to je dobro jer umesto toga je ništa", smatra Milanović.

Hrvatski predsednik je dodao da EU “pati, što je teško izlečivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti i ponovno je prozvao šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

"Borelj je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen”, dodao je Milanović.

Borelj je odbio zahtev Hrvatske da učestvuje u misiji "Altea" u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU, a Milanović je ponovio da je njegov dopis pun laži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"EU ZLOSTAVLJA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA" Zoran Milanović poslao oštru poruku Briselu

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2023

Zoran Milanović progovorio je iskreno o politici koju vodi Evropska Unija...Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u Kući Evrope da prvu deceniju članstva Hrvatske u Evropskoj uniji ne smatra ni uspehom ni neuspehom i da će se lično boriti protiv toga da Unija postane federacija...On je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.