EU ZLOSTAVLJA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA Zoran Milanović poslao oštru poruku Briselu

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2023, 14:50

"EU ZLOSTAVLJA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA" Zoran Milanović poslao oštru poruku Briselu

Zoran Milanović progovorio je iskreno o politici koju vodi Evropska Unija.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u Kući Evrope da prvu deceniju članstva Hrvatske u Evropskoj uniji ne smatra ni uspehom ni neuspehom i da će se lično boriti protiv toga da Unija postane federacija.

On je rekao da je Hrvatska dugo čekala da postane članica EU, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana, i opisao je to nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prema tim zemljama.

- Mnogi zamišljaju Evropsku uniju kao federacija, što nikada po meni ne sme postati. Ja ću se protiv toga lično boriti - rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji "10 godina Republike Hrvatske u Evropskoj uniji".

Milanović je dodao da se protivi bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomestio Beograd, Budimpeštu, Beč.

- To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći - dodao je.

- Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa raditi osim inovacijskih centrara, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što sedmično gledam van Zagreba i to je dobro jer umesto toga je ništa - smatra Milanović.

Hrvatski predsednik je dodao da EU „pati, što je teško izlečivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti" i ponovno je prozvao šefa evropske diplomatije Džozepa Borelja.

- Borelj je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen -  dodao je Milanović.

Borelj je odbio zahtev Hrvatske da učestvuje u misiji "Altea" u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU, a Milanović je ponovio da je njegov dopis pun laži.

Milanović se osvrnuo i na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Pekingu koja je uzburkala zapadne saveznike, ali on smatra da je Makron imao pravo kad je govorio o većoj autonomiji EU.

Rekao je da u ovom trenutku "Makrona smatra najkalibriranijim, najrazumnijim i najpotentnijim evropskim liderom".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.