Mihajlović: Žene u Srbiji manje plaćene od kolega

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Žene u Srbiji manje plaćene od kolega

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ukazala je da i žene u Srbiji, kao i u EU, zarađuju 16 odsto manje od muškaraca i istakla da to mora da se promeni.
Evropska komisija je saopštila da žene u Evropskoj uniji zarađuju 16,2 odsto manje od muškaraca.

U saopštenju povodom takozvanog Dana jednakih zarada koji je proglašen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi se ukazalo na cinjenicu da žene u EU i dalje zaraduju manje od muškaraca, čak i kada imaju iste radne obaveze, navodi se i da u toku godine žene rade dva meseca besplatno u poredenju sa svojim muškim kolegama.
"U danu kada EU obeležava Dan jednakih zarada, jer od danas pa do kraja godine Evropljanke rade za džabe, ne mogu a da ne skrenem pažnju na sličan položaj naših žena. Nažalost, ne razlikujemo se od evropskog proseka, s obzirom da i žene u Srbiji zarađuju oko 16 odsto manje od muškaraca, u odnosu na 16,3 koliki je evropski prosek. To moramo da promenimo", rekla je tim povodom Zorana Mihajlović. 
Istakla je da su razlozi zbog kojeg su žene manje plaćene višestruki i da je neophodno da menjamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u svakom društvu. 
"Žene, iako većinski završavaju fakultete, rade u manje plaćenim sektorima, dok ih je u onim perspektivnijim poput IT-a znatno manje. Pored toga, žene su te koje brinu o članovima porodice, pa su češće prinuđene da odsustvuju s posla i u najvećem procentu odlaze na plaćeno odustvo zarad brige o deci. Kao što treba da ih ohrabrimo da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, isto tako treba da promovišemo ekonomiju roditel?stva i ulogu očeva u odgajanju dece", rekla je Mihajlovićeva. 
Potpredsednica Vlade je dodala i da žene dvostruko više rade i kod kuće i da na tom neplaćenom radu provedu 40 dana godišnje, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta. 
"U odnosu na muškarce koji na kućne poslove sedmično potroše 10 sati, žene nakon radnog vremena na poslu provedu još 22 sata u nedelji obavljajući kućne obaveze. Uz platni jaz koji postoji, žene bi morale da rade 40 dana duže da bi dostigle zaradu koju imaju muškarci", izjavila je Mihajlovićeva. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlović: Žene u Srbiji, kao i u EU, manje plaćene od kolega

Izvor: Blic, 03.Nov.2018

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ukazala je danas da i žene u Srbiji, kao i u EU, zarađuju 16 odsto manje od muškaraca i istakla da to mora da se promeni.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.