Mesto Srbije i čitavog regiona je EU

Izvor: B92, 23.Sep.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mesto Srbije i čitavog regiona je EU"

Njujork -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je tradicionalnoj neformalnoj večeri koju je za lidere Zapadnog Balkana koju organizovala Federika Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost organizovala je večeru na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Dačić je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom i pronalaženje kompromisnog rešenja i izrazio očekivanje da će naredni visoki predstavnik EU nastaviti odlučnije da doprinosi tom procesu u cilju postizanja rešenja prihvatljivih za sve strane, uz istovremeno insistiranje na ispunjavanju preuzetih obaveza.

"Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje od strane svih učesnica u regionu, bez izuzetka, je preduslov uspešne realizacije i unapređenja regionalne saradnje", naznačio je ministar Dačić.

Takođe je istakao da punopravno članstvo u EU predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Naglasio je da je mesto Srbije i čitavog regiona upravo u EU.

Šef srpske diplomatije istakao je da se Srbija zalaže za mir i stabilnost u regionu i da je regionalna stabilnost jedan od spoljnopolitičkih prioriteta kojima je Srbija posvećena.

Dačić je zahvalio Federiki Mogerini na dosadašnjem radu i poželeo uspeh i sreću u budućem angažmanu.

Svi učesnici večere izrazili su solidarnost sa Albanijom i albanskim narodom, koju je tokom vikenda pogodila serija zamljotresa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.