Merkel: Vreme za kompromis Beograda i Prištine

Izvor: Prva.rs, 30.Jun.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Vreme za kompromis Beograda i Prištine

"Vreme je da se postigne kompromis", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa kosovskim premijerom Isom Mustafom u Berlinu.
Jučerašnja runda pregovora Beograda i Prištine u kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i Mustafa uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini u Briselu završena je bez dogovora.
Ona je dodala da dalje njihovo približavanje Uniji zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs <<
"Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa njihovim približavanjem Evropskoj uniji", poručila je nemačka kancelarka.
Kako je prenela prištinska Koha Ditore, Merkelova je Mustafi ponovila stav Berlina da ne postoji nikakva šansa da se stanovnicima Kosova odobre zahtevi za azil, a kosovski premijer,  kako se navodi, rekao da je na sastanku bilo reči "o bilateralnim odnosima dveju država, situaciji na Kosovu i odnosima sa EU".
"Razgovarali smo o suštinskim pitanjima koja okupiraju Kosovo i EU, o pitanjima razvoja, evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jednom od kriterijuma koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima", rekao je Mustafa.
Koha navodi i da je nemačka kancelarka Mustafi predočila da su nastavak dijaloga, neophodni kompromis i formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK zahtevi koje Kosovo mora da ispuni.
Merkelova je, piše prištinski dnevnik, rekla i da je Nemačka podržava i Beograd i Prištinu i da je jako zainteresovana za postizanje fer sporazuma dve strane za šta su, kako se navodi, neophodni kompromisi.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.