Mej odbijena, Unija se boji ostanka Britanije?

Izvor: Mondo, 21.Mar.2019, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mej odbijena, Unija se boji ostanka Britanije?

EU se priprema da preuzme kontrolu nad Brexitom i praktično je odbila zahtev britanske premijerke Tereze Mej da taj proces bude odgođen za tri meseca.

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Mejova je u pismu Evropskom savetu zatražila odgađanje izlaska Velike Britanije iz Unije do 30. juna (prema propisima trebalo bi 29. marta) da bi dobila više vremena za usvajanje neophodnih zakona i sporazuma sa Briselom u Parlamentu, preneo je danas "Gardijan".

Šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vi, Britanci, uopšte hoćete?

Londonski list prenosi da su ambasadori EU na sinoćnjem sastanku zaključili da je rizik od ostajanja Britanije u članstvu Unije posle 23. maja preveliki. To je dan kada se održavaju izbori za sastav Evropskog parlamenta, na kome bi onda imali i britanski kandidati a time bi i sam izborni proces dobio potpuno neželjeni tok.

Odlaže se Brexit! (VIDEO)

Izvori su rekli da su, tokom diskusije, pojedine članice EU podržale duži, a neke kraći period odgađanja, ali da su se svi složili da je 22. maj apsolutno poslednji mogući da.

Opet NE za Mej i njen dil za Brexit

Šefovi država i vlada zemalja Unije danas počinju dvodnevni samit u Briselu, a Brexit je glavna tema. Njima će se tokom dana direktno obratiti Mejova.

"Gardijan" prenosi da se odstupilo od prakse da se nacrt završnog saopštenja sa samita unapred podeli ambasadorima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.