Mediji otkrivaju: Lideri EU će podržati ubrzani prijem Zapadnog Balkana i osuditi nasilje na tzv. Kosovu

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 14:44

Mediji otkrivaju: Lideri EU će podržati ubrzani prijem Zapadnog Balkana i osuditi nasilje na tzv. Kosovu

Lideri država članica Evropske unije razgovaraće sutra i prekosutra o ratu u Ukrajini, privredi, migracijama i spoljnoj politici.

Takođe će se raspravljati i o prilikama na Zapadnom Balkanu i potvrditi posvećenost proširenja na taj region, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šefovi država i vlada EU će na samitu koji će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << održan 29. i 30. juna zaključcima podsetiti na deklaraciju Solunskog samita, kada je pre 20 godina potvrđeno da su vrata EU otvorena i za zemlje regiona.

“Evropski savet ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i svoju podršku ubrzanju pristupnog procesa”, stoji u nacrtu zaključaka u koji RSE imao uvid.

Te zaključke će lideri usvojiti na kraju samita.

Da će se raspravljati i o regionu, to je potvrdio i predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel u pozivnici koju je uputio liderima za okupljanje u četvrtak i petak.

U okviru rasprave o prilikama u region, premijeri i predsednici 27 država članica EU će se posebno pozabaviti tenzijama između Srbije i Kosova.

S tim u vezi očekuje se da oni osude nasilne incidente na severu Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je EU već istakla 3. juna.

“Strane treba da stvore uslove za prijevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posljedice”, poruka je iz zaključaka čije se usvajanje očekuje.

Lideri EU će takođe istaći važnost nastavka dijaloga Kosova i Srbije i brzu implementaciju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Pre junskog sastanka Evropskog saveta, lideri će na ručku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarati o globalnoj i evropskoj bezbednosti.

„Naše nepokolebljivo jedinstvo je nasuprot nejedinstvu u Rusiji koje su pokazali događaji ovog vikenda“, naveo je u pozivnom pismu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je dodao da uništenje brane Kahovka predstavlja pretnju za najveću evropsku nuklearnu elektranu u Zaporožju.

"Mi ćemo ponovno potvrditi našu predanost podršci Ukrajine koliko god je potrebno, kroz financijsku i vojnu pomoć“, napisao je on.

Razgovaraće i o evropskoj bezbednosti i odbrani, ekonomskoj situaciji, kao i o nedavnom brodolomu u Sredozemnom moru kada je poginulo više desetina migranata.

„Brojni izgubljeni životi jasan su podsetnik na našu potrebu da nastavimo neumorno da radimo na evropskom migracijskom izazovu“, dodao je Mišel.

Na dnevnom redu će biti i odnosi sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.