Mediji: Sramota šta radi EU

Izvor: B92, 24.Jun.2022, 17:00

Mediji: Sramota šta radi EU

Švajcarski konzervativni list "NOje cirer cajtung" objavio je oštar komentar u vezi odluke EU da Ukrajini i Moldaviji da status kandidata za ulazak u Uniju.

Naročito zameraju Uniji odnos prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebno prema Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

"Sammit o proširenju EU u Briselu imao je glavnu i sporednu pozornicu. Na glavnoj pozornici raspoloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo ozbiljno i pomalo patetično: Ukrajina i Moldavija su u četvrtak dobile status kandidata", piše NZZ.

"Na sporednoj pozornici okupili su se predstavnici šest država Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Atmosfera je tamo bila izuzetno loša. I ovde se komad koji se izvodio zvao 'Proširenje Unije'. Ali igra se predugo. Edi Rama, albanski premijer, to naziva 'Čekajući Godoa', beskrajnom dramom", nastavlja švajcarski list.

U tekstu se takođe konstatuje da je EU prekršila svoja obećanja koja je dala državama na Balkanu.

"Nakon tragedije jugoslavenskih ratova, na koje je EU gledala bespomoćno i uglavnom ravnodušno, trebalo je otvoriti novo poglavlje. Na samitu u Solunu 2003. Unija je iznela izglede za članstvo jugoslovenskim državama i Albaniji. Slovenija se pridružila 2004., a Hrvatska 2013. godine. Od tada je gotovo. Uniju je zahvatio umor od proširenja", piše NZZ.

Navode i da su članice EU stalno nalazile opravdanja kako bi zaustavile proces proširenja te su i na razne načine ucenjivali države koje žele u EU. Ističu primer Severne Makedonije koju je prvo blokirala Grčka zbog imena, a sada je blokira Bugarska, "koja traži u osnovi da Makedonci priznaju da nisu prava nacija, već su Bugari".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.