Mas: Sporazum Srbije i Kosova bi pozitivno uticao na put celog regiona ka EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2020, 22:40

Mas: Sporazum Srbije i Kosova bi pozitivno uticao na put celog regiona ka EU

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je danas da bi sporazum Srbije i Kosova pozitivno uticao na put celog Zapadnog Balkana ka članstvu u EU.

Otvarajući međunarodnu onlajn konferenciju "Mladi, migracije i demografski izazov na Zapadnom Balkanu", Mas je rekao da ne postoji alternativa sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine i ocenio da je za takav korak potrebno snažno političko liderstvo.

"Uveren sam da će lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Beogradu i Prištini to i dokazati i otvoriti vrata novoj eri. To bi znatno doprinelo stabilnosti celog regiona", kazao je Mas.

On je pohvalio rad specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, u čijem je mandatu letos došlo do obnove pregovora sve strane posle 20 meseci zastoja.

Mas je podsetio na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i naveo da u EU nema mesta za države koje negiraju ratne zločine.

"To važi i za BiH. U zemlji koja želi da uđe u EU, nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili za veličanje ratnih zločinaca", naveo je Mas.

Na prvom panelu konferencije, na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke ili njihovi zamenici, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ponovio je da EU ostaje posvećena Zapadnom Balkanu.

Varheji je naveo da novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan treba da obezbedi privredni rast, nova radna mesta, bolje prilike za mlade i da učini region privlačnijim za investicije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.