Makron u poseti Poljskoj, pokušaj obnavljanja zategnutih odnosa

Izvor: RTS, 03.Feb.2020, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron u poseti Poljskoj, pokušaj obnavljanja zategnutih odnosa

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u dvodnevnu posetu Poljskoj kako bi obnovio zamrznute odnose u trenutku kada EU preoblikuje političke saveze u bloku nakon Bregzita. Makron je istakao da Francuska nije ni proruska, niti antiruska zemlja, već jednostavno proevropska zemlja.
Emanuel Makron je odmah po dolasku istakao važnost jedne od najvećih članica Unije, uprkos brojnim neslaganjima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o mnogim pitanjima, od klimatskih promena do politike NATO-a, prenosi Rojters.

Makron je poljskom predsedniku Andžeju Dudi i premijeru Mateušu Moravjeckom rekao da Francuska nije ni proruska, niti antiruska zemlja, već jednostavno proevropska zemlja.
Nada se, kako je napomenuo, da poljski narod može da veruje da će ih Evropa zaštititi ako budu napadnuti i da evropske zemlje moraju biti nepokolebljive sa Rusijom.
"Moramo biti zahtevni u našem političkom dijalogu sa Rusijom", izjavio je Makron na konferenciji za novinare u Varšavi.
Poljski šef diplomatije Jaček Čaputovič naveo je da je Makronova poseta Poljskoj veoma važna.
"Francuska nas je kritikovala, a ni mi nismo štedeli kritike upućene Francuskoj. Ali, ima šanse da taj period ostavimo za nama", rekao je Čaputovič.
Kabinet predsednika Makrona saopštio je da je poseta Poljskoj važan deo napora Francuske da ojača veze sa evropskim partnerima, kao i da je to prva poseta francuskog predsednika nekoj stranoj zemlji ove godine, prenosi AP.
Kako se navodi, Makron će sa poljskim zvaničnicima razgovarati o evropskim pitanjima, odbrani, klimatskim promenama, ekonomiji i energetici.
Makron je ranije kritikovao poljsku desničarsku vladu, kao i stavove te zemlje o migracijama i reformi pravosuđa.
Francuski predsednik će se osim sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom, premijerom Mateušom Moravijeckim, sastati i sa predsednikom poljskog parlamenta i ministrom spoljnih poslova Jačekom Čaputovičem, dok će u utorak posetiti Krakov na jugu zemlje, obići dvorac Vavel i održati govor na Jagelonskom univerzitetu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.