Makron u Varšavi rešava neslaganja

Izvor: B92, 03.Feb.2020, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron u Varšavi rešava neslaganja

Varšava -- Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u dvodnevnu posetu Poljskoj, a cilj je otopljavanje i redefinisanje političkih odnosa unutar EU nakon Bregzita.

Po dolasku u Varšavu Makron je ukazao na značaj Poljske kao značajne i velike članice EU.

On je naglasio da je potrebno da se prevaziđu međusobna neslaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i razlike o značajnim pitanjima kao što su klimatske promene, NATO ili vladavina prava u Poljskoj.

Odmah po dolasku Makron je istakao važnost jedne od najvećih članica Unije, uprkos brojnim neslaganjima o mnogim pitanjima, od klimatskih promena do politike NATO, prenosi Rojters.

"Ovo je veoma važna poseta. Francuska nas je kritikovala, a ni mi nismo štedeli kritike upućene Francuskoj. Ali, ima šanse da taj period ostavimo za nama", rekao je poljski šef diplomatije Jaček Čaputovič.

Kabinet predsednika Makrona saopštio je da je poseta Poljskoj važan deo napora Francuske da ojača veze sa evropskim partnerima, kao i da je to prva poseta francuskog predsednika nekoj stranoj zemlji ove godine, prenosi AP.

Kako se navodi, Makron će sa poljskim zvaničnicima razgovarati o evropskim pitanjima, odbrani, klimatskim promenama, ekonomiji i energetici.

Makron je ranije kritikovao poljsku desničarsku vladu, kao i stavove te zemlje o migracijama i reformi pravosuđa.

Francuski predsednik će se danas sastati sa poljskim predsednikom Andrejom Dudom, premijerom Mateušom Moravijeckim, predsednikom poljskog parlamenta i ministrom spoljnih poslova Jačekom Čaputovičem, dok će u utorak posetiti Krakov na jugu zemlje, obićiće dvorac Vavel i održati govor na Jagelonskom univerzitetu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MAKRON STIGAO U POLJSKU Francuski predsednik u Varšavi zbog “otopljavanja odnosa unutar EU nakon Bregzita”

Izvor: Blic, 03.Feb.2020

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Poljskoj, a cilj je otopljavanje i redefinisanje političkih odnosa unutar EU nakon Bregzita.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.