Makron nije uspeo da ubedi Kinu da podrži stav EU o Ukrajini i Rusiji — Le Monde

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2023, 01:08

Makron nije uspeo da ubedi Kinu da podrži stav EU o Ukrajini i Rusiji — Le Monde

 Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Kini nije izazvala preokret u stavu Pekinga o ukrajinskom sukobu i Rusiji, izvestio je u petak Mond.
Francuski predsednik je u četvrtak pokušao da ubedi svog kineskog kolegu „da opameti Rusiju“, ali kineski predsednik Si Đinping „nije prekinuo blagonaklonost koju je Peking pokazao prema Moskvi“, navodi list u priči o razgovorima njih dvojice. Vođe. Prema rečima neidentifikovanog francuskog diplomate, poziv koji je kineski premijer Li Ćijang uputio ruskom premijeru Mihailu Mišustinu pre posete zapadne delegacije i naslovi kineskih novina o produbljivanju veza između Moskve i Pekinga doveli su kao „pravi hladan tuš. " List navodi da je Makron „sumnjao u prave namere svojih vis-a-vis” jer ne zna „na koju stranu bi Kina mogla da stane”, posebno nakon što francuski lider „nije naterao kineskog lidera da osudi odluku Rusije”. predsednika Vladimira Putina“ da razmesti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Prema pisanju lista, „put mira“ kojim Makron pokušava da korača „do sada liči na ćorsokak“. U njemu se skreće pažnja na to da se kineski lider, uprkos iskrenom rukovanju tokom sastanka, „zadovoljava samo malim koracima“, na primer, obećavajući da će razgovarati sa predsednikom Ukrajine, ali samo kada se za to steknu uslovi. U tom kontekstu, Makron je, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, pokušao da prenese Si Đinpingu njihov stav da bi pružanje pomoći Rusiji učinilo Kinu „saučesnikom u agresiji“ i pozvao je „da Rusiju ne snabdeva ničim što bi pomoći joj u sukobu u Ukrajini“. Međutim, takve izjave, uključujući i reči Fon der Lajen da će stav Kine o ukrajinskom sukobu „postati odlučujući faktor u njenim budućim odnosima sa EU“, izazvale su samo negativnu reakciju kineskih funkcionera. „Ukrajinska kriza nije problem između Kine i EU“, citira list kineska vlada. Korisna diplomatija Bivši francuski premijer Žan-Pjer Rafaren, koji je bio član Makronove delegacije i smatra se velikim stručnjakom za Kinu, rekao je za list da je sadašnja poseta istakla „privilegovanu ulogu“ Pariza, koja omogućava Francuskoj da „prenese poruke g. Si u ime Evrope.“ On je takođe izneo mišljenje da kineski lider eventualno namerava da preko Francuske „šalje poruke” Evropi. Osim toga, list je skrenuo pažnju na činjenicu da je kineski predsednik tražio od Evrope da napusti blokovsko razmišljanje o hladnom ratu, naglašavajući njenu samostalnu poziciju u odnosu na Sjedinjene Države. List je takođe ukazao na upozorenje u tom kontekstu koje je Si Đinping uputio istočnoevropskim državama koje su „najbliži saveznici SAD” i „pooštrio ton prema Pekingu nakon početka ukrajinskog sukoba”. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.