Makedonija u nedelju odlučuje o imenu i putu u EU i NATO

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2018, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija u nedelju odlučuje o imenu i putu u EU i NATO

Građani Makedonije će u nedelju na referendumu imati mogućnost da odluče da li žele da njihova zemlja postane članica NATO-a i počne pristupne pregovore s Evropskom unijom naredne godine.

Referendum na kojem treba da se izјаsne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju spora oko imena, koji mnogi označavaju istorijskim i važnim za budućnost zemlje, podržale su SAD i zemlje EU, predvođene Nemačkom.

Makedonija je podeljena na dva suprotstavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bloka - jedan predvodi vladajuća koalicija Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) koji se zalaže za uspeh referenduma, dok u drugom, koji vodi kampanju da referendum propadne, pripadaju predsednik države Đorđe Ivanov i najveći deo rukovodstva opozicione VMRO DPMNE.

Građani Makedonije će se o referendumskom pitanju "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Makedonije i Grčke?" izjašnjavati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština

 Kampanju vladajuće koalicije podržalo je više od 100 manjih stranaka i gradjanskih organizacija @Izadji ZA evropsku Makedoniju i brojne javne ličnosti, među kojima su bivši premijeri Ljubčo Georgievski i Vlado Bučkovski, kao i najbolji makedonski fudbaler svih vremena Darko Pančev.

Premijer Makedonije Zoran Zaev, koji je s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom postigao sporazum o rešavanju skoro trodecenijskog spora, smatra da će građani u velikom broju izaći na referendum i podržati dogovor kojim se garantuje makedonska država, identitet i jezik.

Zaev kaže da Makedonija nama drugu alternativu osim EU i NATO i da ne postoji nikakav plan B ili C, i ističe da će o evroatlantskom putu zemlje odlučivati samo oni koji izađu na referendum.

"U nedelju će vaš glas odrediti smer kojim će krenuti Makedonija. Odlučuju oni koji glasaju. Ako je ogromna većina za, trajno ćemo trasirati naš put ka NATO i EU. Sada je vreme za odluke", rekao je Zaev u poruci makedonskoj javnosti pred početak referendumske tišine.

 S druge strane su predsednik Makedonije Ivanov i lider najveće opozicione stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, s delom rukovodstva, koji tvrde da referendum ne sme da uspe, jer bi prihvatanje dogovora s Grčkom ugrozilo državnost i nacionalni identitet etničkih Makedonaca.

Ta opoziciona partija pred referendum ipak nije izašla s jasnim stavim, već je pozvala članove da sami odluče da li će izaći na referendum ili ga bojkotovati, jer je članstvo podeljeno po tom pitanju, od pristalica bojkota, preko onih koji će izaći i zaokružiti ne, do dela članstva u urbanim sredinama koji nameravaju da glasaju za.

U slučaju da referendum uspe, vladajućoj koaliciji, koja sada ima 71 poslanika, za ustavne promene kojim će imenu države Makedonija biti dodata odrednica "severna", biće potrebni i poslanici VMRO DPMNE, kako bi imala potrebnu dvotećinsku većinu od 80 poslanika.

Izjašnjavanje građana Makedonije će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 biti strana, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara iz 32 medija.

Građani Makedonije će se o referendumskom pitanju "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Makedonije i Grčke?" izjašnjavati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

U nedelju na dan referenduma pravo da se izjasni o dogovoru s Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije ima 1.806.337 građana.

Prema izbornoj komisiji, da bi referendum bio uspešan moraju da se ispune dva uslova - da izadje najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 i da "za" zaokruži najmanje 451.586 gradjana Makedonije.

U Skoplju je novinarka N1 Gordana Bjeletić:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.