Makalister: Evropska kuća nije cela bez Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 09.Okt.2018, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makalister: Evropska kuća nije cela bez Zapadnog Balkana

Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Makalister, povodom glasanja o izveštajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana, poručio je da evropska kuća neće biti potpuna sve do ulaska Zapadnog Balkana u Uniju.
"Zemlje Zapadnog Balkana su naši bliski partneri – geografski, istorijski i ekonomski. Svih šest ima jasnu evropsku perspektivu – naša evropska kuća neće biti potpuna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bez njih", istakao je Dejvid Makalister.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister, povodom glasanja o izveštajima o napretku zemalja Zapadnog Balkana, u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta naglasio je da je sumirano sve što je svako od njih do sada učinio na svom evropskom putu i da se "u celini može videti napredak".
"Nacrti izveštaja o Srbiji, Kosovu, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Crnoj Gori govore o specifičnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje. Naročito su potrebne temeljne reforme u oblasti vladavine prava i dobrosusedskih odnosa. Države moraju u potpunosti usvojiti i sprovesti zahtevnu političku i ekonomsku reformu. Mogući datum pristupanja EU zavisi samo od potpunog usklađivanja zemlje sa svim zakonima EU", naveo je Makalister.
Ocenio je da je "Srbija postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", da je "Makedonija najviše napredovala u usklađivanju svog zakonodavstva sa propisima EU", da je "na Kosovu područje javne uprave zabeležilo određeni napredak", Crna Gora učinila "umereni napredak ka povećanju nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti, profesionalizma i efikasnosti pravosudnih institucija", a Albanija nastavila ispunjavanje političkih kriterijuma i pet ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora.
"Politika proširenja EU ostaje najbolji instrument za podršku modernizaciji zemalja jugoistočne Evrope. Kroz ovu transformaciju stvaramo sigurnost, stabilnost i prosperitet za naše partnere, a posebno nas same. Čisto, verodostojno i uslovljeno proširenje ostaje u samom interesu EU", zaključio je Makalister.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mekalister: Evropska kuća nije cela bez Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 09.Okt.2018

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, povodom glasanja o izveštajima o napretku zemlja Zapadnog Balkna, poručio je danas da evropska kuća neće biti potpuna sve do ulaska Zapadnog Balkana u Uniju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.