Mađarske reakcije: Nesporna stručnost Olivera Varheljija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarske reakcije: Nesporna stručnost Olivera Varheljija

Mađarski kandidat za komesara Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji je, nakon dodatnih pitanja na koja je morao pismeno da odgovori, dobio „zeleno svetlo“ Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), a njegov sad već sigurni izbor različito su prokomentalisale vladajuće i opozicione stranke u našem severnom susedstvu.

Obe strane se, međutim, slažu da je nesporna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnost karijernog diplomate i bivšeg ambasadora, koji je najviše vremena proveo upravo u Briselu, ali različito vide njegov budući rad u Evropskoj komisiji (EK).

„Propalo je rovarenje mađarske opozicije, koja je u Strazburu učinila sve da Mađarske nema svog komesara, ali u tome nije uspela“, ističe se u saopštenju Vladinog centra za informisanje dostavljenog agenciji MTI.

U tekstu se, dalje, navodi da zvanična Budimpešta smatra da je pozicija poverenika za proširenje i susedtvo „od ključne važnosti za jačanje Evropske unije, za prijem država zapadnog Balkana i zaštitu balkanske migracione rute“.

„Znamo da to nije interes pristalica doseljavanja, a nadamo se da će EK u novom sastavu biti po tom pitanju uravnoteženija i sa više zdravog razuma. Stanovnici Mađarske su i dalje za zaustavljanje migracije, zaštitu hrišćanske kulture i odbranu nacija u Evropi“, zaključuje se u dokumentu.

Prema mišljenju Kinge Gal, poslanice vladajućeg Fidesa u Evropskom parlemantu, Oliver Varhelji će biti jedan od najpripremljenijih komesara u EK.

„Zapanjujuće je bilo stručno znanje, sposobnost i evropeizam koje je kandidat za komesara pokazao tokom saslušanja. On će odraditi odličan posao na svom veoma značajnom i specifičnom položaju“, dodala je ona.

Socijalista Ištvan Ujhelji, njen kolega u Strazburu, smatra da Varhelji neće biti dovoljno nezavisan od politike premijera Viktora Orbana i da će u Briselu više zastupati mađarske, nego evropske interese. Poslanica Demokratske koalicije Klara Dobrev je poručila da će njena frakcija „držati na oku Varheljija i čim povredi pravila nezavisnog delovanja odmah će pokrenuti proceduru njegove smene“.

U tom kontekstu nekadašnji član desničarskog, ali takođe opozicionog Jobika, sada nezavisni poslanik Marton Đenđeši se zapitao kako će Varhelji moći da radi svoj posao bez uticaja Budimpešte, kada mu je Orban još pre dva meseca „namenio ulogu marionete“. Mađarski premijer je, naime, na sastanku Saveta država turkmenijskoj jezičkog područja, poručio da će budući komesar učiniti sve da i te zemlje počnu, ili kada je Turska u pitanju, ubrzaju pregovore o prijemu u EU.

„Takođe je više nego pikantno da kandidat Orbanove vlade traži od Severne Makedonije, Srbije i Albanije poštovanje postulata pravne države, kada u EU po tom pitanju traje proces upravo protiv Mađarske“, dodao je Đenđeši.

Na plenarnoj sednici EP, zakazanoj za 27. novembar, neće se glasati o predloženim komesarima pojedinačno, već o kompletnom sastavu EK, koja bi trebalo da stupi na dužnost 1. decembra, mesec dana kasnije od ranije predviđenog roka. Do odlaganja je došlo zbog neizvesnosti oko bregzita, jer se nije znalo da li će Velika Britanija uopšte predložiti svog poverenika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.