Mađarska u ponoć zatvara granicu s Hrvatskom

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska u ponoć zatvara granicu s Hrvatskom

Mađarska će zatvoriti svoju "zelenu" granicu sa Hrvatskom u ponoć, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i dodao da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz pojačane kontrole.

Na zatvaranje granice, Hrvatska će odgovoriti Planom C, koji je dogovoren sa Slovenijom, objavio je "Indeks" podsećajući da se ranije spekulisalo da taj plan znači vraćanje izbeglica u Srbiju.

Sijarto je rekao da sastanak lidera EU u Briselu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije doprineo boljoj zaštiti grčke granice te da Mađarska stoga mora da zaštiti spoljne granice Šengena, preneo je Tanjug.

"Kabinet za nacionalnu bezbednost je odlučio da zatvorimo zelenu granicu od ponoći", rekao je Sijarto novinarima u Budimpešti. "Zvanični granični prelazi će nastaviti da rade, ali uz strože kontrole", istakao je on, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, vlada očekuje da će ovaj korak doneti slične rezultate kakve je donelo nedavno zatvaranje granice sa Srbijom. Mađarska je, kako je dodao, obavestila Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Nemačku o odluci da zatvori granicu.

Migranti će, kako je naveo, moći da podnesu zahtev za azil u dve tranzitne zone koje će se uspostaviti na granici sa Hrvatskom. U Mađarsku je ove godine stiglo više od 383.000 migranata od kojih su skoro svi nastavili put ka Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.

Vlada Hrvatske će na mađarsko zatvaranje granica odgovoriti Planom C koji je dogovoren sa Slovenijom, objavio je portal Indeks podsećajući da se ranije spekulisalo da taj plan znači vraćanje izbeglica u Srbiju.

Plan C, prema informacijama tog portala, podrazumeva prevoz izbeglica do slovenačke granice.

"Presednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović u stalnom je kontaktu sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom. Nakon jučerašnjeg razgovora u Briselu, premijeri Milanović i Cerar i danas su više puta telefonski razgovarali o aktuelnoj situaciji s izbeglicama. Hrvatska vlada od ranije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom. U slučaju zatvaranja granice od Mađarske, Hrvatska će početi da sprovodi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom", potvrdio portalu portparol vlade.

Premijer Slovenije sazvao Veće nacionalne bezbednost

Zbog odluke Mađarske o stopiranju talasa izbeglica i zatvaranja "zelene" granice sa Hrvatskom, slovenački premijer Miro Cerar sazvao je za subotu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost povodom izbegličke krize.

Cerar još nije komentarisao odluku mađarske vlade, ali je ranije nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Briselu, iskazao bojazan da jednostrane mere pojedinih država o zatvaranju granica mogu dovesti do domino efekta kod drugih država na izbegličkoj ruti, prenosi Hina
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Grčka

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.