Mađarska traži produžetak izuzeća MOL-a iz sankcija protiv Rusije

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 14:46

Mađarska traži produžetak izuzeća MOL-a iz sankcija protiv Rusije

Mađarska će tražiti od EU da produži izuzeće nacionalnog proizvođača nafte MOL iz sankcija protiv Rusije za još godinu dana.

To je saopštio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Vlahovskim, rekao da je MOL-u potrebno godinu dana da završi ulaganja u svoju slovačku podružnicu Slovnaft, koja trenutno izvozi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << derivate ruske nafte u Češku, prenosi Rojters.

Na taj način bi Slovnaft mogao još godinu da izvozi prerađenu rusku naftu koja stiže preko južnog kraka naftovoda Družba.

Slovačka skoro stopostotno zavisi od Rusije po pitanju uvoza sirove nafte, ali planira da postepeno smanji udeo uvoza iz ove zemlje.

Šel MOL-a Žolt Hernadi je u aprilu izjavio za Rojters da ova kompanija planira da delimično finansira tehnološka ulaganja u svoje rafinerije Dunav i Slovnaft i tako smanji zavisnost od ruske nafte Ural.

"Od kraja 2025. godine, početka 2026. godine, želimo da slobodno odlučujemo kada, koliko i koju vrstu nafte želimo da uskladištimo u našim rafinerijama", rekao je tada Hernadi.

U 2022. godine je u rafineriji Slovnaft bilo 95 odsto ruske nafte, ali Hernadi je tada prognozirao da će do kraja 2023. godine ovaj udeo pasti na novo između 65 i 70 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O kandidaturi Kijeva za NATO se ne može razgovarati sve dok traje sukob - Mađarski MSP

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2023

Mađarska vlada je nepokolebljiva da se o članstvu Ukrajine u NATO-u ne može razgovarati sve dok traje oružani sukob u zemlji, izjavio je u ponedeljak mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.. Na pitanje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim kolegom Miroslavom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.