Mađarska podiže PDV na najviši nivo u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska podiže PDV na najviši nivo u EU

BUDIMPEŠTA -

Mađarski parlament ratifikovao je danas zakon kojim se porez na dodatu vrednost (PDV) podiže na najviši nivo u Evropskoj uniji, a povisio je i porez na mala preduzeća, javila je državna novinska agencija MTI.

U okviru novog zakona o porezu, PDV će porasti na 27 sa ranijih 25 odsto, što će biti rekord u EU.

Porez >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na poslovanje malih preduzeća porašće na 37 odsto prihoda, do maksimalnih 30 miliona forinti (98.000 evra) godišnje, sa ranijih 30 odsto, prenela je agencija AFP, koja podseća da je zakon o porezu donet u trenutku kada je Mađarska morala da zatraži međunarodnu pomoć da prevaziđe ekonomske poteškoće.

Pošto je 2008. već primila pomoć u iznosu od 20 milijardi evra od Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i EU, Budimpešta je ponovo bila prinuđena da zatraži finansijsku podršku MMF-a i EU prošle nedelje.

Vladine mere za popunjavanje budžetskih rupa, poput nacionalizacije privatnih penzionih fondova i uvođenja dodatnih poreza na poslovanje banaka i raznih telekomunikacionih sektora, razljutile su partnere Mađarske i zabrinule investitore.

Glavne agencije za kreditni rejting, koje su državni rejting Mađarske spustile na jedan stepen iznad neinvesticionog, takođe su zabrinute zbog nedostatka efikasnih reformi u toj zemlji.

I Klaus potpisao zakon o povećanju niže stope PDV

PRAG-Niža stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) u Češkoj porašće naredne godine na 14 odsto, sa sadašnjih deset, proizilazi iz zakona koji je danas potpisao predsednik Vaclav Klaus.

Od 2013. godine obe stope, viša od 20 i niža od 14 će se izjednačiti na 17,5 odsto, preneli su češki mediji.

Povećanje PDV, pored ostalog, znači poskupljenje hrane, lekova, socijalnih i zdravstvenih usluga, gradskog prevoza, ulaznica za kulturne i sportske priredbe, knjiga, novina, vode i grejanja.

Veća stopa PDV će pomoći da se obezbedi dugoročna finansijska stabilnost penzijskog sistema, naveo je ministar finansija Miroslav Kalousek.

On je ponovio da će oko 22 milijarde kruna (880 miliona evra) koje će obezbediti povećanje PDV, biti upotrebljene isključivo za pokrivanje deficita penzijskih fondova.

Dok odobreni zakon predviđa jedinstvenu stopu PDV od 17,5 odsto, premijer Petr Nečas i ministar Kalousek pominju i moguću stopu 19 odsto. Međutim, to je odlučno odbio deo vladajuće koalicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.