Mađarska dobila izuzeće

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 20:18

Mađarska dobila izuzeće

Mađarska je dobila izuzeće od odredbi novog paketa antiruskih sankcija Evropske unije.

Tako je odbila pretnje koje ugrožavaju njeno snabdevanje energijom, izjavio je danas u Briselu ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Na konferenciji za novinare tokom pauze Saveta za spoljne poslove Evropske unije, na kojoj se raspravljalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o 12. paketu sankcija Rusiji, Sijarto je saopštio da je Mađarska produžila rok za ukidanje izuzeća za kupovinu ruske sirove nafte preko naftovoda Družba.

"Bez gasovoda, Mađarska i Slovačka ne bi bile adekvatno snabdevene, jer je hrvatski tranzitni kapacitet ograničen", rekao je on, prenosi agencija MTI.

Prema njegovim rečima, Mađarska je obezbedila produženje izuzeća koje je isteklo 5. decembra, omogućavajući mađarskoj naftnoj i gasnoj kompaniji Mol da nastavi da izvozi rafinisanu rusku sirovu naftu na češko i hrvatsko tržište.

Sijarto je rekao da na paket sankcija neće biti uložen veto ako se ne podriva važan ekonomski interes Mađarske.

"Čini se da je Evropska komisija ovo prihvatila i da će nacrt predloga sankcija to uključiti", rekao je on.

Svi predlozi sankcija koji se odnose na nuklearnu industriju su odbijeni, jer bi učinili nemogućim proširenje nuklearne elektrane Pakš, rekao je Sijarto, napominjući da je to bilo ključno za energetsku bezbednost zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mađarska dobila izuzeće od novog paketa antiruskih sankcija EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2023

Mađarska je dobila izuzeće od odredbi novog paketa antiruskih sankcija Evropske unije i tako odbila pretnje koje ugrožavaju njeno snabdevanje energijom, izjavio je danas u Briselu ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.