Mađarska će pomoći EU integracije Srbije, ali uz jedan uslov

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mađarska će pomoći EU integracije Srbije, ali uz jedan uslov"

"Srbija zna da će Mađarska da joj pomogne u priključenju Evropskoj Uniji, ali i da Mađarska ima očekivanja, posebno kada je reč o manjinskim pravima", izjavio je poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara u Evropskom Parlamentu Andor Deli.

- Ne samo da podržavam namere Srbije za priključenjem, nego otvoreno stavljam do znanja da sa mađarske strane postoje i očekivanja koja se tiču prvenstveno manjinskih pitanja - rekao je on.

Deli je u intervjuu "Mađar so" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izjavio da je za godinu i po dana, koliko je poslanik u EP na listi mađarskog "Fidesa", sa srpskim vlastima i sa onima koji su u Srbiji nadležni za donošenje odluka u evropskim integracijama, uspeo da ostvari otvorenu komunikaciju.

- Veze među nama su veoma značajne i počinjemo da postižemo obostrano poverenje. To u punoj meri oslikava stav mađarske vlade, da Mađarska i Srbija moraju da neguju partnerske odnose - rekao je Deli.

On je dodao da ta tema dotiče vojvođansku mađarsku zajednicu, za koju je ocenio da je "jedna od onih subjekata koji imaju najviše koristi od evrointegracije Srbije" delom zbog geografskog položaja i blizine, a sa druge strane zbog toga što je interes Mađara vladavina prava, pravna sigurnost, očvršćavanje pitanja manjinskih i ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, takvo očekivanje je na primer poglavlje o manjinama, odnosno manjinski akcioni plan koji je sastavni deo akcionog plana tačke 23.

- Između srpske strane i nas ne postoje tabu teme, karakteriše nas otvorena komunikacija. Srpska strana zna da ćemo pomoći, ali istovremeno postoje i očekivanja. Trebalo je vremena da se ova otvorenost postigne - dodao je Deli.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.