Mađarska blokirala prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte

Izvor: Capital.ba, 09.Maj.2022, 08:01

Mađarska blokirala prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte

BRISEL – Mađarska nastavlja da blokira prijedlog EU za zabranu uvoza ruske nafte, čime zadržava cijeli paket sankcija usmjerenih ka predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog rata u Ukrajini, javila je agencija “Blumberg” pozivajući se na izjave ljudi upoznatih sa pregovorima. Foto: Pixabay Izvori “Blumberga” rekli su da se sastanak ambasadora 27 članica EU završio juče bez dogovora, te da >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << se očekuje da razgovori budu nastavljeni u narednim danima. Zabrana izvoza ruske nafte u treće zemlje takođe bi mogla biti odgođena dok se članice Grupe sedam /G7/ ne obavežu na sličan korak. EU predlaže zabranu sirove nafte u narednih šest mjeseci i rafiniranih goriva do početka januara sljedeće godine. Brisel je Mađarskoj i Slovačkoj ponudio izuzeće do kraja 2024. godine, a Češkoj do juna iste godine, jer sve tri zemlje u velikoj mjeri zavise od ruske sirove nafte. Međutim, “Blumberg” piše da se čini da izuzeće nije ubijedilo Mađarsku da podrži prijedlog. Cilj EU bio je da sankcije budu spremne do sutra, kada se u Rusiji obilježava Dan pobjede nad nacističkom NJemačkom u Drugom svjetskom ratu. Lideri zemalja G7 održaće kasnije danas video-poziv kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, a “Blumberg” napominje da bi odgađanje odluke EU moglo da ograniči sve ono što je najavljeno povodom tog virtuelnog sastanka. Srna Чланак Mađarska blokirala prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Vladimir Putin

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Unija između gasa i rublje

Izvor: Capital.ba, 09.Maj.2022

BRISEL – EU je suočena sa pitanjem: kako sačuvati obraz, a zadovoljiti ruske interese, pri čemu se misli na uvoz gasa iz Rusije – navodi portal “Geopolitika”. Foto: europa.eu Izvozom gasa i nafte, čak i tokom rata u Ukrajini, i pod zapadnim sankcijama, Rusija zarađuje milijardu dolara dnevno,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.