MINISTAR ODBRANE NA ŠUMAN FORUMU U BRISELU: Evo koje su zemlje članice i koja je Vučevićeva poruka

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2023, 11:57

MINISTAR ODBRANE NA "ŠUMAN FORUMU" U BRISELU: Evo koje su zemlje članice i koja je Vučevićeva poruka

Tokom održavanja Foruma, ministar Vučević imaće i više bilateralnih sastanaka.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, učestvuje danas na prvom "Šuman forumu" posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane koji se održava u Briselu.

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

Ministar Vučević učestvovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u više sesija na kojima će biti razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou, zatim uspostavljanja novih partnerstava i jačanje međunarodne saradnje, kao i na sesiji u vezi sa odgovorom na krize.

Ovogodišnji, prvi "Šuman forum" okuplja prvenstveno ministre odbrane iz 45 partnerskih zemalja i 27 država članica EU, kao i međunarodne i regionalne organizacije sa kojima EU sarađuje po pitanjima bezbednosti i odbrane.

Cilj foruma, koji će se održavati svake druge godine, je da okupi ministre odbrane država članica ЕU i partnerskih zemalja, kao i predstavnike ključnih međunarodnih i regionalnih organizacija, odnosno civilnog sektora i akademske zajednice u cilju održavanja dijaloga na visokom nivou u vezi sa međunarodnom bezbednošću i odbrambenim pitanjima.

Partnerstvo Republike Srbije i Еvropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i ogleda se prvenstveno kroz doprinos vojnim operacijama i misijama ЕU. Poziv za učešće na ovom važnom forumu pokazatelj je da je Republika Srbija prepoznata kao jedan od značajnijih partnera Еvropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Učešće na "Šuman forumu" prilika je da se razmene iskustva i mišljenja sa ministrima odbrane država članica ЕU, visokim zvaničnicima institucija ЕU, ali i predstavnicima drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija, sa kojima Republika Srbija zajedno učestvuje na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučević u Briselu: "U ratu velikih mali najčešće stradaju i mi smo to više puta iskusili"

Izvor: B92, 21.Mar.2023

Ministar odbrane Miloš Vučević, na poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, učestvuje danas na prvom "Šuman forumu"...Forum je posvećen partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane koji se održava u Briselu...Ministar Vučević učestvovaće u više sesija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.