MAKRON POTPUNO ISKULIRAO TRAMPA: Parada povodom Dan pada Bastilje BEZ AMERIČKOG PREDSEDNIKA! (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2019, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKRON POTPUNO "ISKULIRAO" TRAMPA: Parada povodom Dan pada Bastilje BEZ AMERIČKOG PREDSEDNIKA! (FOTO/VIDEO)

Izostao poziv za američkog predsednika.

Francuski predsednik Emanuel Makron danas će pokazati odbrambene kapaciete EU isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju na paradi povodom Dana pada Bastilje, koja se danas održava u Parizu u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Bastille Day Paris pic.twitter.com/9KRzZGyxFm

— Paname Paris 190k (@ParisAMDParis) July 14, 2019 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Kako navode neki francuski mediji ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD. Makronovi gosti na paradi na Jelisejskim poljima biće, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel i još uvek aktuelna predsednica britanske vlade Tereza Mej, ali ne i predsednik SAD Donald Tramp, koji je bio gost francuskog predsednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje biće obeležen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom. Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

President #Macron passing us and the crowd isn’t happy here at Bastille Day Parade @Clinnick1 pic.twitter.com/pFNXWRL7rT

— Krystal Clinnick (@KrystalClinnick) July 14, 2019

Na Jelisejskim poljima danas će prodefilovati vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske deo E2I, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, a nebom će proletati nemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera "Činuk". Kako navodi francuski sajt, u paradi u centru Pariza učestvovaće oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

U paradi će učestvovati pripadnici Francusko-nemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989 kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Nemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu. Navodi se da će, uprkos tome, jedan od Makronovioh gostiju na paradi biti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je znak da je Alijansa i dalje važna francuskom predsedniku.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Nemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

President #Macron passing us and the crowd isn’t happy here at Bastille Day Parade @Clinnick1 pic.twitter.com/pFNXWRL7rT

— Krystal Clinnick (@KrystalClinnick) July 14, 2019

Francuski sajt podseća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju obrane ključna.

(VIDEO) Misteriozna organizacija iz "Da Vinčijevog koda": Rade u tajnosti, ima ih jako malo, a kada zgreše SUROVO SE SAMOKAŽNJAVAJU
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Leteći čovek" sa puškom u ruci na vojnoj paradi u Parizu

Izvor: RTS, 14.Jul.2019

U Parizu je u toku parada povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, a pored domaćina predsednika Emanuela Makrona defile posmatraju nemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker. Umesto najavljene...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.