Lideri EU postigli dogovor o planu ekonomskog oporavka

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2020, 08:19

Lideri EU postigli dogovor o planu ekonomskog oporavka

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) postigli su rano jutros, petog dana samita, dogovor o planu oživljavanja ekonomije u Uniji koja je ugrožena epidemijom koronavirusa.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je jutros na Tviteru da je postignut dogovor kratkom porukom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "Dogovor!" (Deal!).

Francuski predsednik Emanuel Makron je sa svoje strane na Tviteru napisao da je to "istorijski dan za Evropu".

"Imamo dogovor i to dobar dogovor! EU nikada nije tako ambiciozno želela da investira u budućnost sa budžetom (2021-2027) od 1.074 milijardi evra i fondom za oporavak ekonomije od 750 milijardi evra", rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes.

Na samitu koji je počeo u petak postignut je dogovor posle "bitke" takozvane štedljive četvorke koju čine Holandija, Danska, Švedska i Austrija, s jedne strane, i Francuske i Nemačke koje su predložile plan ekonomskog oživljavanja od 750 milijardi evra.

Od tih 750 milijardi evra, 390 milijardi evra će biti namenjeno za subvencije državama koje su najviše pogođene pandemijom korona virusom i to će biti zajednički dug EU.

Tome se protivila štedljiva četvorka. Mišel je ubedio tu četvorku tako da je od predviđenih 500 milijarda evra, koliko je bilo ponuđeno u francusko-nemačkom planu, tu sumu smanjio na 390 milijardi.

Ključni problem tokom četiri dana samita bio je taj što su se zemlje bogatog severa EU, posebno "štedljiva četvorka", protivile načelu da se pomoć mahom upućuje u vidu bespovratnih poklona, a ne kredita.

Makron i Merkelova pozdravili dogovor

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozdravili su jutros "istorijski dan" u Evropi posle dogovora o planu ekonomskog oporavka EU postignutog petog dana samita lidera Unije u Briselu.

"To je istorijska promena za našu Evropu i našu zonu evra. Učinjen je veliki korak", rekao je Makron na konferenciji za novinare i dodao da je za dva meseca "izgrađen konsenzus kako bi do sada neviđeni plan o ekonomskom oporavku postao stvarnost".

Angela Merkel je rekla da oseća "veliko olakšanje posle teških pregovora" i dodala da je Evropa ipak pokazala da "može zajednički da deluje".

"To je važan signal koji je iznad Evrope. To je odgovor na najveću krizu s kojom se Unija suočava od njenog nastanka", rekla je nemačka kancelarka.

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je da je to "veliki dogovor za Evropu" i nazvao ga "pravim Maršalovim planom".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.