Fiskalni savet: Pad srpske ekonomije 3 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2020, 12:11

Fiskalni savet: Pad srpske ekonomije 3 odsto

Nakon preduzetih mera za spasavanje privrede od posledica korona krize, novi izazovi za ekonomske vlasti su zaustavljanje rasta javnog duga i ispravljanje velikih neravnoteža u budžetu, naveo je danas Fiskalni savet, koji očekuje da bi pad proizvodnje u 2020. mogao da bude oko tri odsto.

Zdravstvena kriza se nastavlja, privreda je i dalje u problemima, a država više nema toliko raspoloživih resursa za snažnu intervenciju – tim pre jer se već neracionalno zadužila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i potrošila preko 600 miliona evra za isplatu 100 evra punoletnim građanima, ističe se u analizi Fisklanog saveta.

U takvim okolnostima Fiskalni savet očekuje da bi pad proizvodnje u 2020. mogao da bude oko tri odsto.

Deficit budžeta u 2020. biće rekordnih 7 odsto BDP (oko 3 milijarde evra), i to ako ne bude novog programa pomoći privredi, dok će javni dug na kraju godine preći nivo od 60 odsto BDP. Na taj način, u jednoj godini se poništava svo umanjenje javnog duga koje je Srbija postigla za skoro tri godine vođenja uravnotežene fiskalne politike.

Kako se ističe, načelno odgovorna fiskalna politika iz prethodnih godina, omogućila je državi da se snažno zaduži i tako pomogne privredi da prebrodi prvi nalet krize.

Savet upozorava da bi fiskalna politika morala da se prilagodi novim okolnostima, što podrazumeva smanjenje deficita u 2021. na oko 2 odsto BDP da bi se zaustavio rast javnog duga i vratila fiskalna stabilnost, povećanje državnih izdvajanja za infrastrukturu i kontrola rasta penzija i plata u javnom sektoru u 2021.

Fiskalni savet čak smatra da bi opravdano bilo i potpuno zamrzavanje zarada.

Savet ističe da ukoliko u drugoj polovini godine ponovo dođe do rigoroznog ograničenja kretanja stanovništva i zabrane rada u određenom broju privrednih delatnosti, privredna aktivnost će se dodatno umanjiti u odnosu na prethodne prognoze – pa bi pad BDP u 2020. u tom slučaju bio veći od 3 odsto i mogao bi iznositi oko 5 procenata.

Pad BDP Srbije biće manji od većine evropskih zemalja pre svega zbog strukture domaće privrede, a ne boljih ekonomskih politika. Jer, u Srbiji veliki deo domaće privrede proizvodi osnovna, egzistencijalna dobra za kojima u ovoj krizi tražnja nije znatno pala (hrana, kućna hemija).

Tako učešće poljoprivrede u ekonomiji Srbije iznosi oko 7,5 odsto, što je više nego dvostruko veće učešće nego u zemljama regiona članicama EU.

Za razliku od Srbije, privrede razvijenih evropskih zemalja više se oslanjaju na proizvodnju proizvoda i usluga veće dodate vrednosti (autoindustrija, mašine i oprema, kućni aparati, turizam) za kojima je u krizi snažno pala tražnja. Zbog toga se u razvijenijim zemljama očekuje osetno veći pad proizvodnje u 2020. nego u Srbiji.

Fiskalni savet procenjuje da će privredni pad u 2020. da dovede do smanjenja broja zaposlenih za 30.000-50.000.

Savet takođe smatra da učestala predviđanja državnih zvaničnika da će prosečna plata na kraju 2025. dostići 900 evra nisu bila kredibilna ni pre ove krize.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fiskalni savet očekuje pad srpske ekonomije za tri odsto

Izvor: Danas, 20.Jul.2020

Nakon preduzetih mera za spasavanje privrede od posledica korona krize, novi izazovi za ekonomske vlasti su zaustavljanje rasta javnog duga i ispravljanje velikih neravnoteža u budžetu, naveo je danas Fiskalni savet, koji očekuje da bi pad proizvodnje u 2020. mogao da bude oko tri odsto.

Nastavak na Danas...

Fiskalni savet: Pad srpske privrede tri odsto, poželjno zamrzavanje plata i penzija

Izvor: VOA, 20.Jul.2020

Nakon preduzetih mera za spasavanje privrede od posledica korona krize, novi izazovi su zaustavljanje rasta javnog duga i ispravljanje velikih neravnoteža u budžetu, saopštio je u ponedeljak Fiskalni savet u analizi u kojoj iznosi trenutnu procenu da bi pad proizvodnje u 2020. mogao da bude oko tri...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.