Lideri EU Zapadnom Balkanu: Nastavljamo pregovore o članstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2016, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri EU Zapadnom Balkanu: Nastavljamo pregovore o članstvu

Lideri Evropske unije poručili su danas zemljama Zapadnog Balkana na samitu u Parizu da će se pregovori o njihovom članstvu u tom bloku nastaviti, uprkos tome što je Britanija glasala za izlazak iz Unije, javlja Rojters. Francuski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini su tokom današnjeg samita sa zapadnobalkanskim liderima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naglasili svoju rešenost da nastave sa pregovorima o proširenju Unije, prenosi britanska agencija.

"Posle odluke Britanaca, moramo da podsetimo sve na naše temelje i obećanja koja smo dali...Moramo da nastavimo da radimo na stabilnosti i bezbednosti u balkanskim zemljama. Želim da uverim ove zemlje da će proces ostati u toku", rekao je Oland.

Merkel je zapadnobalkanskim liderima poručila da se "ništa nije promenilo", navela su dvojica neimenovanih diplomata.

Nekoliko lidera zemalja Zapadnog Balkana reklo je novinarima da ih ne plaši uticaj Bregzita i da smatraju da bi pregovori o pristupanju trebalo da se nastave, dodaje Rojters.

Oland: EU mirovni projekat

"Bilo je bitno naglasiti da odluka Velike Britanije ni na koji način neće uticati na angažovanje EU prema balkanskim zemljama, u skladu sa uslovima koji su pred njih postavljene. Bilo je potrebno to naglasiti jer smo dali reč", podvukao je Oland.

On je istakao da EU mirovni projekat, a da su sve zemlje regiona iskusile građanski rat, i šta su nacionalizam i ekstremizam, te znaju ceniti mir.

Da bi se išlo dalje u evropskom procesu, kako je dodao, neophodno je primeniti reforme, a one moraju učvrstiti vladavinu prava, pospešiti borbu protiv kriminala, i ojačati saradnju među zemljama regiona.

Neophodno je da se reše i pitanja koja su tako duboko podelila te države, naglasio je Oland dodajući da samo pod tim uslovima može biti napretka.

Govoreći o Regionalnoj kancelariji za mlade, o čijem uspostavljanju je potpisan sporazum u Parizu, on je objasnio da je odlučeno da se iskoristi primer mladih iz Nemačke i Francuske koji su pre pet decenija odlučili da rade na saradnji i približavanju.

"Mislili smo da ta organizacija, prilagođena situaciji na Balkanu može doneti dobre rezultate. Francusko-nemačka kancelarija za mlade je omogućila saradnju na kulturnom nivou, realizaciju zajedničkih projekata, a to će isto biti funkcija na Balkanu", naglasio je Oland.

On je kazao da je razgovarano i o konkretnim incijativama koje obuhvataju projekte energetike i transporta, koji će doprineti daljem razvoju ekonomskih odnosa u regionu.

Za projekte 450 miliona evra

Prema njegovim rečima 450 miliona evra biće investirano u te projekte, a jedna trećina sredstava biće obezbeđena iz evropskog fonda.

Takođe je bilo reči i o migraciji, jer su zemlje Balkana na ruti, a učinile su sve da prihvate izbeglice, na čemu im se Oland posebno zahvalio.

Prema njegovim rečima ako se žele prihvatiti ljudi koji beže od konflikata potrebno je istovremeno kontrolisati granice i uložiti zajedničke napore EU i na zapadnom Balkanu, posebno u borbi protiv krijumčara.

"Složili smo se oko toga, kao i ograničavanja migracija sa Balkana prema EU", podvukao je on.

Bitno je da svi zajedno delujemo u istom pravcu, jer ukoliko jedna karika to ne čini čitava konstrukcija može da se sruši, upozorio je Oland.

On je istakao da je razgovarano i o borbi protiv radikalizacije i odlaska boraca na ratišta.

"Evropa je nastala 60-tih godina u borbi za mir i ono što danas želimo da učinimo za Balkan jeste doneti mir. Evropa ima takvu istoriju da kada god postoji rizik konflikta ona se mobilizuje. Mir je u Evropi i kroz Evropu", podvukao je on.

"Držaćemo svoju reč i nastavićemo raditi na stabilnosti i sigurnosti na Balkanu. Zemljama regiona poručujemo da se proces nastavlja", zaključio je Oland.

Vučić: Različito gledamo na prošlost, razgovarajmo o budućnosti

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, ali da zbog toga ne bi trebalo da imaju i drugačije poglede na budućnost, jer takva politika ne bi bila dobra ni za jednu državu.

"Suština je u tome da imamo različite poglede na prošlost, ali nemojte da imamo zbog toga i različite poglede na budućnost, da me ubedite da se sad ne nalazimo u Parizu, nego u Berlinu ili Rimu. Vi mislite jedno, mi mislimo isto", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja hrvatske novinarke, vezana za ratnu prošlost.

Vučić je rekao da Hrvatska na određene stvari gleda na jedan način, a Srbija na drugi.

"Pustite nas da imamo različite poglede i različita uverenja", rekao je Vučić.

On je dodao da je bolje da se samo konstatuje da dve zemlje imaju različite poglede na stvari, a da se ne otvaraju pitanja iz prošlosti, od Varivoda do Vukovara.

"Treba da vidimo možemo li da razgovaramo, da imamo bolju ekonomsku saradnju. Ako se stalno budemo vraćali godine unazad, plašim se da neće biti dobro ni za koga od nas", rekao je Vučić.

Ne postoje problemi između Srbije i BiH

Vučić je preneo da je na Samitu govorio o problemima u regionu, ali da ne smatra da nesporazume u vezi s obeležavanjem godišnjice u Srebrenici treba tumačiti kao problem između Srbije i BiH.

"Ne bih rekao da postoje problemi na relaciji Srbija - BiH. Bio sam napadnut u Srebrenici prošle godine, trudili smo se da poboljšamo odnose na sve moguće načine, nijedan zahtev nismo uputili da se nađu napadači", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, nakon Samita lidera zemalja Zapadnog Balkana u Parizu.

Onda je, dodao je, "došla ta informacija da nam je zabranjeno da idemo, rekli smo - nećemo ići.

"A onda je neko rekao - pa nisu valjda mislili da će da nas kupe time što su dali pet miliona - iako to niko nije rekao, a onda su rekli - pa dale su neke novine... Više ništa na to ne možete da izgovorite. Možete da ćutite i pustite da prođe vreme", naveo je Vučić, dodajući da je u Parizu govorio i o obeležavanju Oluje.

Na pitanje hrvatskog novinara zašto misli da je došlo do Oluje, primetio je da Hrvati taj dan slave, "a nama je to najtužniji dan", te poručio da nikako nećemo imati iste poglede na prošlost, ali i zamolio da nam se bar stavovi o budućnosti ne razlikuju.

"Imao sam s predsednicom Hrvatske dobre razgovore, važno je i da ih nastavim, obaveze iz Sporazuma ćemo iz potpunosti da ispunjavamo, Oluju slavite, a mi žalimo, ali kad se to završi krajem avgusta pozvaćemo vas da vidite kako hrvatska manjina živi i radi u Srbiji", naveo je premijer.

Jer, kako je primetio, imamo iste tenzije i probleme, stvari nisu ružičaste, ali moramo kroz to da prođemo na iskren način.

"EU je mesto gde je najbolja budućnost za naše narode, pred nama je mnogo rada i truda, a to je važno i za Srbiju i sve druge države Zapadnog Balkana", poručio je Vučić.

Na samitu su učestvovali lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.