Leh Valensa pozvao EU da usvoji 10 zapovesti za medije

Izvor: Press, 16.Feb.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leh Valensa pozvao EU da usvoji 10 zapovesti za medije

Bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa pozvao Evropu da usvoji 10 "zapovesti" za novu epohu za slobodu medija.
Foto:B92.net
"Ovo je epoha reči. Danas ne možemo da se iščupamo iz prošlosti. Stalno gledamo natrag. Moramo zajedno da uverimo jedni druge šta su šanse, šta su opasnosti a kada u tome uspemo ići će nam lako. Bez slobodnih medija to ne možemo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << postignemo", kazao je Valensa u četvrtak na konferenciji Slobodni mediji u Evropi u Gdanjsku.
Valensa je apelovao da se Evropa dogovori kako bi trebalo da izgledaju temelji te nova epohe u koju svet želi da pređe nakon epohe podela i granica.

"Ja predlažem da se dogovorimo oko 10 svetovnih zapovesti i da ih usvojimo u celoj Evropi. Budućnost moramo da gradimo na zajedničkim vrednostima oko kojih su se složili vernici i ateisti", kazao je Valensa.

Nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu upozorio je da u tu novu epohu svet ne može da uđe bez slobodnih medija.

"Bez slobodnih medija ne možemo to da postignemo, zato što će razni interesi biti uvek važniji od istine, poštenja i savremenosti. Nema boljeg primera nego naši sindikati Solidarnost. Mi smo pobedili zahvaljujući slobodnoj štampi. Zahvaljujući tome kako lepo ste tumačili društvu naše ideje uspeli smo da pobedimo. Demonstracije, to bi bilo malo. Slobodni mediji doneli su pobedu", kazao je Valensa, javlja danas poljska privatna televizija Polsat.

Konferenciju o slobodi medija, koja postaje ugrožena i u nekim članicama Evropske unije, poput Poljske ili Mađarske, organizovala je u Evropskom centru solidarnosti u Gdanjsku Evropska federacija novinara, Savet Evrope, Evropski centar slobode medija i Međunarodni novinarski institut.

Oko 200 delegata razmatra na dvodnevnoj konferenciji teme kao što je "Pluralizam gradi i održava demokratiju", "Odbrana novih medija i nezavisnog novinarstva od pritisaka države" ili "Etički standardi i autocenzura".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.