Lavrov: Nije problem da Balkan ide u EU, ali nek procene

Izvor: B92, 02.Mar.2018, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Nije problem da Balkan ide u EU, ali nek procene

Moskva -- Moskva ne vidi nikakve probleme u nameri balkanskih zemalja da se pridruže EU, rekao je ruski diplomata Sergej Lavrov.

Međutim, kako je rekao, te zemlje moraju bez mešanja sa strane da procene do koje mere preduslovi Brisela odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

"Ne vidimo nikakve probleme što balkanske države žele da postanu članice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije. Naravno, one treba same, bez spoljnog pritiska, da procene koliko predloženi preduslovi za pristupanje Evropskoj uniji odgovaraju njihovim nacionalnim interesima. I, naravno, težnje balkanskih država za evrointegracijama ne bi trebalo da predstavljaju prepreku za njihovu saradnju sa našom zemljom. Ukoliko postoji želja, uvek može da se pronađe uzajamno prihvatljiv format za saradnju“, rekao je Lavrov u intervjuu za bugarski časopis „Međunarodni odnosi“.

Ministar je podsetio da je NATO opsednut idejom „razvoja“ Balkana, što dovodi do jačanja linija razdvajanja na evropskom kontinentu.

„Nakon uvlačenja Crne Gore, ne razmatrajući mišljenje njenog naroda, NATO pojačava napore za ubrzavanje procesa pristupanja u blok Makedonije, ima slične planove sa Bosnom i Hercegovinom. Time se jačaju linije razdvajanja na evropskom kontinentu i slabi arhitektura evropske bezbednosti. Teško da to odgovara interesima naroda Evrope. Pritom, alijansa nije mogla da pruži odgovarajuć odgovor na glavni izazov današnjice — međunarodni terorizam“, naglasio je Lavrov.

Dodao je da se pred zemlje Balkana često postavlja izbor Vašington ili Moskva, a cilj je, kako kaže, da se Balkan pretvori u još jedan front sukoba u Evropi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lavrov: Zemlje Balkana da same procene uslove ulaska u EU

Izvor: Blic, 02.Mar.2018

Moskva ne vidi nikakve probleme u nameri balkanskih zemalja da se pridruže Evropskoj uniji, ali bi one same trebalo bez spoljnog pritiska da procene koliko preduslovi Evropske unije odgovaraju njihovim nacionalnim interesima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov...„Ne vidimo nikakve...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.