Lavrov: Neprihvatljivi pokušaji nametanja totalitarizma od strane SAD-a i EU

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2021, 18:25

Lavrov: Neprihvatljivi pokušaji nametanja totalitarizma od strane SAD-a i EU

Moskva smatra neprihvatljivim pokušaje nametanja totalitarizma u svetskim poslovima od strane Sjedinjenih Američkih Država i EU, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sednice Saveta bezbednosti UN-a. Kao primere takvih postupaka naveo je nezakonite jednostrane sankcije, „koje se uvode bez ikakvog međunarodnog pravnog osnova“. „Tokom pandemije, takva ograničenja oštro sužavaju mogućnosti brojnih zemalja u razvoju da se odupru širenju zaraze“, dodao je Lavrov, prenose RIA Novosti. Prema rečima Lavrova, zapadne zemlje pokušavaju da zaustave formiranje policentričnog sveta. Zbog toga se, objasnio je on, „promoviše koncept takozvanog `poretka zasnovanog na pravilima`“, zamišljenog kao zamena za međunarodno pravo. Ova pravila se razvijaju u zatvorenim formatima, a zatim nameću svima drugima, naglasio je šef Ministarstva spoljnih poslova. „Rusija poziva sve države u razvoju da u svojim spoljnim politikama bezuslovno slede ciljeve i principe Povelje UN-a, obezbeđujući poštovanje suverene jednakosti država, nemešanje u njihove unutrašnje stvari, rešavanje sporova putem političkih i diplomatskih sredstava i odbiju pretnje silom ili njene primene“, rekao je Lavrov. Naglasio je da Moskva smatra štetnim bilo kakve akcije zaobilazeći Povelju UN-a, čiji je cilj uzurpiranje procesa donošenja odluka. „Zapad se više ne bavi normama međunarodnog prava i sada zahteva od svih da poštuju njihova pravila i poštuju poredak koji su oni uspostavili“, zaključio je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Petorka Saveta bezbednosti da se sastane čim uslovi dozvole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da Rusija očekuje da će se samit lidera pet stalnih članica Saveta bezbednosti održati čim se za to steknu epidemiološki uslovi...Lavrov je na današnjem onlajn zasedanju Saveta bezbednosti (SB) o međunarodnim odnosima i sistemu zasnovanom na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.