Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2018, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakićević: Vlada pristrasna u korist jedne grupe medija

Urednik u Novom magazinu Mijat Lakićević ocenio je u emisiji "Dan uživo" na N1 da je stanje u medijima u Srbiji višestruko loše.

Dodao je da je velika neravnopravnost na tržištu, a da bi zadatak Vlade i države bio da stvara jednake uslove.

"Prošle nedelje je jedna delegacija novinara bila u EU, u evropskim institucijama, rečeno nam je da su ocene u EU situacije u pogledu, ne samo medija, nego uopšte stanja u društvu, mnogo gore nego što se javno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iznosi, jer ne žele da se obeshrabri aktuelna vlast u slabašnim koracima ka EU", rekao je Mijat Lakićević televiziji N1, dodajući da se vlast "tetura između istoka i zapada".

Stanje u medijima je ocenio kao "višestruko loše".

"Loše je finansijski, politički, mediji nemaju podjednak tretman. Oni koji nisu po volji vlasti su pod raznim vrstama presije. To je vrlo loš položaj medija. Sav novac ide provladinim medijima, neravnopravnost na tržištu, a zadatak vlade i države bi bio da stvara jednake uslove na tržištu. Vlada je očigledno pristrasna u korist jedne grupe medija", ocenjuje Lakićević.

Govoreći o budžetu koji je EK predstavila za period od 2021. do 2027. godine, rekao je da je to budžet koji se pravi posle izlaska Britanije, kao i da se zbog toga pojavila rupa.

"Francuska pozicija u Evropi je znatno ojačala, ne samo što je Britanija izašla, nego što Makron pokazuje neke imperijalne ambicije. Želi da vrati Francuskoj staru slavu, bio je u Kini, Americi, želi da vodi svetsku politiku, da Francuska, uz Nemačku, bude lider u Evropi", kaže on.

Dodaje da bi to i Srbija trebalo da ima u vidu kada pravi svoju evropsku strategiju, ali da se njemu čini da se to za sada ne vidi.

Imajući u vidu da je ovo budžet do 2027. godine, a da nisu predviđena sredstva za proširenje, postavilo se pitanje šta sa Srbijom i rokom koji je postavljen - 2025. godina. Lakićević kaže da je to loša vest, ali nije neočekivana. Ipak ističe da smatra da pare neće biti problem, jer ih ima.

"EU bi bila spremna da plati i duplo više, samo da mi zadovoljimo te kriterijume koji su potrebni, da se situacija smiri. Da ste vi neko iz EU, da li biste imali poverenja u ministra spoljnih poslova kao što je Dačić, ili ministra odbrane kao što je Vulin?", ističe Lakićević.

Govoreći o predpristupnim fondovima EU, Lakićević smatra da je naša administracija tu "potpuno zakazala".

"Srbija već godinama ne uspeva da iskoristi sredtsva, do sada stotine miliona evra, za poljoiprivredu, za prekograničnu saradnju... To je mana EU, jer sada ima dosta birokratije, ali i da biste ušli u Ligu šampiona morate da ispunite pravila, pa tako i kad hoćete da uđete u evropsku političku Ligu šampiona, morate da ispunite pravila", smatra Mijat Lakićević.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo:


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.