Izvor: RTS, 16.Sep.2021, 11:56

Lajčak nastavio razgovore u Prištini

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak nastavio je susrete sa prištinskim zvaničnicima u nastojanju da zakaže sledeći sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Biselu.
Sastao se sa predsednikom skupštine Gljaukom Konjufcom, sa kojim je razgovarao o napretku dijaloga, regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Kancelarija za informisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštine u svom saopštenju za javnost navodi da je Konjufca izjavio "da bi dijalog trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem".
"Konjufca je ponovio stav da o ustavnom poretku, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova ne može da se pregovara. Nikada nećemo prihvatiti da ti postulati budu predmet razgovora sa Srbijom", rekao je Konjufca Lajčaku.
Lajčak se sinoć sastao i sa Aljbinom Kurtijem i potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem.
Sa Kurtijem su razgovarali o regionalnoj saradnji, ali je najvažnija stvar bila dijalog i trenutno stanje dijaloga.
Podršku dijalogu Lajčak je danas zatražio i od predstavnika opozicionih stranaka u Prištini, jer je kako je kazao, postizanje konačnog sporazuma u najboljem interesu Kosova.
Lajčak od opozicije očekuje da će biti konstruktivna i uveren je da su sastanci koje je imao veoma važni i da je zadovoljan rezultatima.
Lajčakov optimizam međutim ne znači ništa jer, kako ističu u Prištini, dosadašnji tok dijaloga ne uliva mnogo nade da uskoro može da dođe do nekog novog sporazuma ili dogovora o sprovođenju dosadašnjih.
Sve dok ne budu okončani lokalni izbori zakazani za 17. oktobar, dijalog će stajati u mestu.  
Lajčak se danas sastao i sa predstavnicma Srpske liste.  
Specijalni predstavnik EU za dijalog u poseti je Prištini do sutra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.