Lajčak: Nadali smo se boljem rezultatu, tenzije na Kosovu i dalje visoke

Izvor: VOA, 12.Jun.2023, 10:54

Lajčak: Nadali smo se boljem rezultatu, tenzije na Kosovu i dalje visoke

BEOGRAD - Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je na svom Fejsbuku sažetak aktivnosti u protekloj nedelji, kada je sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, posetio Beograd i Prištinu sa ciljem da se spuste tenzije na severu Kosova i pronađe političko rešenje. Lajčak konstatuje da su se on i Eskobar "nadali boljem rezultatu misije, ali da su, nažalost i uprkos pozitivnim signalima, tenzije i dalje visoke". Evropski izaslanik piše da se na Kosovu susreo sa premijerom Aljbinom Kurtijem, njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i predsednicom Vjosom Osmani, i da su preneli zahteve EU i SAD za deeskalaciju, nove izbore na severu Kosova i povratak dijalogu o normalizaciji. "Takođe smo razgovorarali sa albanskim opozicionim liderima na Kosovu i objasili im posledice trenutne krize i štetu koju proizvodi po međunarodnu reputaciju Kosova. Tražili smo da nas podrže u pronalaženuju političkog rešenja koje će smanjiti tenzije". Lajčak je napisao da su se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog drutšva, jer "rešenje ne može biti postgnuto bez uključivanja populacije koja je pogođena" i da su objasili zašto je važno da Srbi učestvuju na lokalnim izborima.  "U Beogradu smo imali dugačku i takođe ne baš laku diskusiju sa predsednikom (Aleksandrom)Vučićem. Objasnili smo mu kako vidimo da on može da doprinese izlasku iz aktuelne krize i razgovarali o komplikovanoj situaciji Srba sa Kosova", piše Lajčak. Izaslanik EU za dijalog ističe i da svi imaju pravo da mirno protestuju, ali da nasilje ne sme biti prihvatljivo i nekažnjivo. Lajčak i Eskobar posetili su Kosovo prošle nedelje, nakon tenzija koje su kulminirale 29. maja, sukobima lokalnih Srba sa vojnicima KFOR-a u Zvečanu, u kojima su povređene desetine ljudi. Nova kriza počela je kada su novoizabrani gradonačelnici većinski srpskih opština Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, uz asistenciju specijalne kosovske policije i uprkos savetima zapadnih saveznika - ušli u opštinske zgrade.   Srbi osporavaju legitimitet izabranih gradonačelnika, inače članova kosovskih partija Samoopredeljenje i DPK,  jer su lokalne izbore bojkotovali i izlaznost je bila oko 3,5 odsto. Usledili su protesti lokalnog stanovništva i članova Srpske liste ispred opštinskih zgrada, sa zahtevima da se iz opština povuku specijalne snage kosovske policije, gradonačelnici i da se oslobode Srbi uhapšeni uoči sukoba sa KFOR-om u Zvečanu. Prema medijskim navodima, protesti Srbasu ušli u 18. dan i rešenje se ne nazire.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Facebook,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Lajčak: Nadali smo se boljem rezultatu posete Prištini i Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2023

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je da su se specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar i on, koji su prošle nedelje boravili u Prištini i Beogradu u potrazi za političkim rešenjem krize na severu Kosova, nadali boljem rezultatu svoje misije, ali da su nažalost, uprkos nekim pozitivnim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.