Lajčak: Dijalog prioritet za vlast i u Beogradu i Prištini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2021, 16:15

Lajčak: Dijalog prioritet za vlast i u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak kaže da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv Kosova, Albina Kurtija, Briselu, ”sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati za par nedelja i definisati nastavak dijaloga”.

”Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni. Ako je do sada možda i trebalo, sada više nije potrebno da se bili ko ubeđuje oko važnosti nastavak dijaloga”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konfererenciji ”Geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu”, loji je organizovao italijanski Instituta za međunarodne političke studije ( ISPI), poručio da “dijalog Beograda i Prištine ne može da čeka” i da je taj proces ”prisutan u svemu” što se radi kada je reč o napretku Srbije i Kosova.

Na pitanje o stavu Aljbina Kurtija da ”dijalog nije prioritet”, Lajčak ocenjuje da je tokom svog dugog diplomastkog staža naučio da ”prioriteti biraju tebe, a ne ti prioritete”.

”Dijalog je prioritet za svaku vlast, i u Srbiji i na Kosovu. Njihova budućnost je vezna za napredak u evropskoj agendi, a to ide kroz dijalog. Dijalog nije nešto sto može da čeka i prisutan je u svemu”, poručio je Lajačk.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine dodaje da je normalizacija odnosa neophodna i Beogradu i Prištini, ali i za evropsku budućnosti regiona.

”Čekanje je samo odlaganje rešanja do koga mora doći. Verujem da je rešenje dostižno uz političku volju Beograda i Prištine i kroz aktivnu ulogu EU i zemlja članica koje su te koje daju evropsku perspektivu”, poručio je Lajačak.

On nagalašava da ne želi da spekuliše o rokovima za postizanje konačnog, sveobuhvatnog i pravnooobavezujućeg sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da će do rešenja doći ”onoliko brzo koliko su strane u procesu spremena da napreduju”.

On je ocenio i da su ”non pajepri” i ideje, kojima se kao rešenje za dijalog Beogrda i Prištine predlaže pomeranje garanica, ”opasni” , da ”poromovišu rat” i ”ispunjenje snova Miloševića i Tuđamana”.

”Takve ideje su odbijene i to pogotovo iz samog regiona. Plan A je da Zapadni Balkan uđe u EU i tu nema dileme”, zaključio je Lajčak.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak: Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu

Izvor: RTS, 04.Maj.2021

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Briselu, sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.