LDP: Restitucija novi izvor haosa

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Restitucija novi izvor haosa

Beograd -- Zakon o restituciji će biti novi izvor haosa i političke i ekonomske nestabilnosti, ako Vlada nastavi da svoj rad shvata kao ispunjavanje obaveza prema EU.

Liberalno demokratska partija (LDP) navodi da je prvi uslov da bi se u Srbiji sprovela restitucija jeste elementarni red u državi, sposobnost njene administracije i jasan i nesumnjiv popis onoga što država ima i čime raspolaže.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Evropa od Srbije traži da pokaže da će poštovati načela pravne sigurnosti i neprikosnovenosti i zaštite privatne svojine, navodi se u saopštanju LDP-a.

Kako se dalje dodaje, umesto toga, dosadašnja rasprava i atmosfera u kojoj se razgovara o restituciji su obeleženi stavom države da je dovoljno doneti zakon, bez obzira na to što njen kredibilitet i iskustva sve uveravaju da neće biti u stanju da ga sprovede.

"Zemlja koja godinama ne uspeva ni da započne ozbiljniju legalizaciju izgradjenih objekata, koja je od 700.000 podnetih zahteva rešila tek nekoliko stotina, država koja se svakoga dana pokazuje kao neprijatelj privatne svojine, kapitalizma i tržišta, teško da će moći da obezbedi održiv pravni okvir za restituciju", smatra LDP.

Vlada svako leto iskoristi da "na brzinu" nametne neki od sistemskih zakona, saopštio je LDP, čime "potpuno uništava mogućnost ozbiljne rasprave, političke i ekonomske analize efekata, što na kraju uvek dovede do blokade i kolapsa tržišta i ekonomije".

U saopštenju se navodi da će zato Zakon o restituciji i afirmacija privatne svojine biti osuđeni na propast sve dok se, paralelno sa najavom da će i ta evropska obaveza biti ispunjena, država i dalje ponaša kao svemoćni autoritet.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.